Made in China: Kako je slučaj F-35 razotkrio licemernu politiku SAD

© AP Photo / Alex BrandonAmerički lovac F-35 preleće iznad Bele kuće tokom sastanka predsednika Poljske Andžeja Dude i američkog predsednika Donalda Trampa
Američki lovac F-35 preleće iznad Bele kuće tokom sastanka predsednika Poljske Andžeja Dude i američkog predsednika Donalda Trampa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Usred sukoba kineske kompanije „Huavej“ i vlasti Sjedinjenih Američkih Država, „Skaj njuz“ je objavio, pozivajući se na reklamni materijal britanskog Ministarstva odbrane, da firma u kineskom vlasništvu proizvodi ploče koje kontrolišu mnoge vitalne funkcije F-35.

Britansko Ministarstvo odbrane je saopštilo da „ne postoji rizik“ u vezi sa kompanijom „Ekspedišn PCB“, kćerkom-firmom kineske kompanije „Šendžen fastprint“, koja proizvodi delove za američki borbeni avion pete generacije F-35. Međutim, „Skaj njuz“ je citirao stručnjake za bezbednost, uključujući i bivšeg ministra odbrane, koji izražavaju zabrinutost za ovaj „tajni program“.

Dr Džozef Čeng, profesor političkih nauka na Gradskom univerzitetu u Hong Kongu, komentarisao je navode britanskih medija o F-35 u svetlu sukoba kineskog tehnološkog giganta „Huavej“ i američke „crne liste“.

Logo kompanije Huavej  - Sputnik Srbija
Menadžer „Huaveja“ za Balkan: Pitanje je vremena kad ćemo postati najveći!

SPUTNJIK: Šta mislite, zašto je ovaj izveštaj sada otkriven? Masovni mediji spekulišu o tom slučaju, a britansko Ministarstvo odbrane tvrdi da „Ekspedišn PCB“ „ne predstavlja nikakav rizik“ za snabdevanje F-35 kao osnovnog snabdevača ploča za odbrambenu industriju.

— S obzirom na kontekst posete Donalda Trampa Velikoj Britaniji i njegovu nameru da pritisne britansku vladu po pitanju „Huaveja“, ne iznenađuje da su procurile takve informacije. Generalno se veruje da američke vlasti prikupljaju takve informacije da bi izvršile pritisak na Kinu.

Da li bi skandal mogao uticati na britansko Ministarstvo odbrane da promeni lanac snabdevanja?

— Ministarstvo odbrane je pod pritiskom i mora odgovoriti. Međutim, Britanija želi da zadrži svoju nezavisnost i pregovara sa Kinom na bilateralnoj osnovi. I tu postoje uzajamni ustupci. Trenutno se održavaju izbori za lidera Konzervativne partije i čekaće se izbor novog premijera koji će doneti konačnu odluku.

Kako bi ovo otkriće moglo uticati na tekuću krizu u vezi sa „Huavejovom“ 5G mrežom?

Huavej telefon - Sputnik Srbija
Ćao „Gugl“: „Huavej“ pokreće sopstveni operativni sistem

— To je još jedna potvrda kinesko-američke borbe za tehnološku superiornost, a pobednik će biti lider u naredne dve ili tri decenije. SAD će nastaviti da blokiraju napredak Kine u razvijanju visokih tehnologija.

Kako ocenjujete tekuću debatu na Zapadu o bezbednosti kineske tehnologije?

— Zapad je uopšte sve više zabrinut zbog visokotehnološkog napretka Kine i kršenja prava intelektualne svojine, ali oni cene važnost Kine kao trgovinskog partnera. Zapadne zemlje su više zainteresovane za jačanje sistema zasnovanog na pravilima Svetske trgovinske organizacije i radije bi pregovarale, nego što bi preuzele „taktiku pritisaka“. Zapadne zemlje shvataju da je prvi američki princip usmeren i protiv njihovih interesa.

 

Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su isključivo sagovornikovi i ne izražavaju nužno Sputnjikovu poziciju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala