Menadžer „Huaveja“ za Balkan: Pitanje je vremena kad ćemo postati najveći!

© REUTERS / Jorge SilvaLogo kompanije "Huavej"
Logo kompanije Huavej  - Sputnik Srbija
Pratite nas

Kineski proizvođač mobilnih uređaja i telekomunikacione opreme „Huavej“ našao se u središtu trgovinskog rata između SAD i Kine, nakon što je američki predsednik Donald Tramp 15. maja potpisao izvršnu uredbu kojom se iz bezbednosnih razloga zabranjuje korišćenje njihove opreme.

Osim toga, stavljeni su i na crnu listu, pa je američkim kompanijama, poput „Gugla“ ili „Fejsbuka“, ograničena saradnja sa kineskom gigantom. Huavej je dobio prelazni rok od 90 dana u kojem može pružati podršku korisnicima u SAD, a sada sa „Guglom“, čiji operativni sistem „Android“ pokreće njihove mobilne uređaje, traži rešenje za ovu situaciju.

Dže Džang, generalni menadžer kompanije „Huavej konsjumer biznis“ za Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Albaniju, u razgovoru za „Indeks“ je objasnio poziciju svoje kompanije u ovoj priči i poručio korisnicima, od kojih su mnogi sigurno zabrinuti oko toga šta će biti s njihovim uređajima — da nemaju razloga za brigu.

© jutjub printskrin/ New China TVDže Džang, menadžer „Huaveja“ za Srbiju, Hrvatsku, BiH, Crnu Goru i Albaniju
Menadžer „Huaveja“ za Balkan: Pitanje je vremena kad ćemo postati najveći! - Sputnik Srbija
Dže Džang, menadžer „Huaveja“ za Srbiju, Hrvatsku, BiH, Crnu Goru i Albaniju

Mi smo privatna kompanija, iako postoje glasine da neko drugi stoji iza nas

„’Huavej‘ je trenutno pod velikim pritiskom i želimo da nam američka administracija produži 90-dnevni prelazni period. Radimo bez prestanka kako bismo svojim korisnicima osigurali podršku, a moram da zahvalim i ’Guglu‘ na podršci. Mi smo privatna kompanija, iako postoje glasine da neko drugi stoji iza nas i bavimo se biznisom, pa nam nije drago što smo uvučeni u politička prepucavanja. Jedino što možemo da učinimo u ovom trenutku, jeste da se posvetimo svom poslu i nastavimo da pružamo kvalitetne usluge i proizvode svojim korisnicima. Ništa više, ni manje od toga. Želimo da budemo u dobrim odnosima s partnerima u SAD, Evropi i čitavom svetu. Možda će nas ova situacija malo usporiti u ostvarenju ciljeva, ali sasvim sigurno ćemo ih ispuniti“, kaže Džang.

Logo kompanije Huavej - Sputnik Srbija
Prvo „Huavej“, sada i kineska vojska — razvoj novih operativnih sistema

Kupci ne treba da brinu, sve će funkcionisati kako treba

Što se tiče tržišta, čini se da ono nije negativno reagovalo na ove događaje, a iz kompanije poručuju da nema razloga za brigu.

„Nismo imali većih poteškoća u poslovanju u široj regiji, čak očekujemo i bolju prodaju ove sezone. ’Huavej‘ proizvodi dobre uređaje, a ono što je presudno za odluku o kupovini, jeste odgovor na pitanje da li je neki proizvod dobar ili nije. Svesni smo da kupci sada misle da možda kupovinom ’Huavej‘ uređaja preuzimaju određeni rizik, ali ono što želim da im poručim je da ako im se naš proizvod sviđa, da ga slobodno kupe, a mi obećavamo da ćemo se pobrinuti da sve funkcioniše kako treba i da nemaju nikakve brige“, kaže Džang.

Želimo i dalje da koristimo „Android“

„Huavej“ sarađuje s mnogim zapadnim kompanijama, koristi njihovu tehnologiju, ali razvija i vlastiti operativni sistem, ali zadovoljni su „Androidom“ i žele i dalje da ga imaju na svojim uređajima ako to bude moguće.

„Ne želimo da budemo potpuno tehnološki nezavisni, jer to nije moguće. Želimo samostalno da radimo samo ono u čemu smo zaista dobri — poput delova za mreže, određenih ICT komponenti koje isporučujemo, a za ostalo želimo saradnju sa drugim kompanijama. Besmisleno je insistirati na tome da sve radimo sami i nemamo takve namere. ’Huavej‘ ulaže velika sredstva u ’Androidov‘ ekosistem i nama je to prioritet i želimo da koristimo taj operativni sistem za koji smatramo da je odličan. Ne želimo da zamenimo operativni sistem ’Android‘, osim ako ne budemo prisiljeni na to. Tako da nam je glavni prioritet ostanak na ’Androidu‘“, kaže Džang.

Huavej - Sputnik Srbija
Huavej neće propasti — Amerika nije ceo svet

Postaćemo najveći proizvođač mobilnih telefona, to je samo pitanje vremena

„Huavej“ ima ambiciju da postane najveći proizvođač mobilnih uređaja na svetu, ali bi svi ovi događaji mogli da uspore dostizanje tog cilja. Za kraj godine bilo je planirano lansiranje novog uređaja, koji korisnici nazivaju „Mejt 30“ i nadaju se da u tome neće biti kašnjenja.

„Prema prošlogodišnjem izveštaju, na drugom smo mestu po broju proizvedenih mobilnih uređaja. Možda će nas ova situacija usporiti da ostvarimo cilj dolaska na prvo mesto, ali to je samo pitanje vremena. Ime novog uređaja još nije potvrđeno, ali očekujemo da ćemo ga lansirati u planiranom roku, odnosno tokom četvrtog kvartala ove godine“, zaključuje Džang.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala