Građani će tek osetiti posledica poplava

Pratite nas
Građani će tek osetiti neke od posledica poplava — njive bez zasada, više komaraca i češće susrete sa zmijama. Stručnjaci kažu da je sada važno da se spreči nastanak zaraze, a posebno pozivaju na oprez prilikom korišćenja seoskih vodovoda, prenosi RTS.

Ivanjica: Poplave uništile 100 kilometara puteva i tri mosta, proradila klizišta

Uništavanjem larvi komaraca počela je borba protiv širenja groznice zapadnog Nila u celoj zemlji. Na poplavljenim područjima radiće se intenzivnije nego što je bilo planirano.

„Larvicidni tretman je praktično prava kontrola populacije komaraca na jednoj teritoriji. Iz tih razloga se na poplavljenim područjima već sprovode predviđene mere i mere će se sprovoditi praktično do kraja sezone, znači do kraja oktobra“, naveo je Miodrag Rajković iz Veterinarskog specijalističkog instituta Kraljevo.

Oranice, na koje su se izlile septičke jame i na koje su bujice nanele mulj, moraće da se čiste uz pomoć stručnjaka. Na njivama i u baštama koje su duže bile pod vodom, iznova će se sejati i saditi.

„Potrebno je takve površine potanjirati, zaorati i pripremiti za setvu nekog zelenišnog useva ili pokrovnog useva da bi u ovom periodu zemljište moglo da se izrahli, provetri, aeriše i time bilo spremno za jesenju setvu“, poručuje Nenad Nešović iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Kraljevo.

Ekipe Veterinarskog instituta i Zavoda za javno zdravlje Kraljevo dezinfikovale su oko 500 poplavljenih objekata i oko šest i po hektara zelenih površina. Posebna opasnost, kažu nadležni, preti od vode iz seoskih vodovoda koja ni pre poplava nije kontrolisana.

„Mora da se pristupi sanaciji tih objekata, vodnih objekata. To građani moraju sami da odrade. Mi možemo dati uputstvo na koji način. Kontrola takvih objekata nije u suštini potrebna zbog toga što su, prema našim zakonima, oni nebezbedni za upotrebu, ali neće dovesti do bezbednosnog rizika ako se poštuje procedura njihove sanacije“, ističe dr Aleksandar Macan, direktor Zavoda za javno zdravlje Kraljevo.

Stručnjaci kažu da se posle poplava češće viđaju zmije. Građane upozoravaju da ih ne ubijaju, jer uglavnom nisu otrovne.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala