Putin: Dosta je bilo borbi bez pravila

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija poziva na ujedinje u naporu za uspostavljanje ujednačenih pravila u svetskoj ekonomiji i prestanku „borbi bez pravila“, saopštio je ruski lider Vladimir Putin na Samitu za saradnju i uspostavljanje poverenja u Aziji, koji se održava u Dušanbeu.

„U svetu se razbuktavaju pravi trgovinski ratovi. U toku su borbe bez pravila sa zastrašivanjem i eliminacijom konkurenata metodama koji nisu tržišne. I sada su, kao nikad ranije, potrebni naši napori kako bi se pronašao izlaz iz ove situacije“, rekao je Putin.

Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Tadžikistana Emomali Rahmon - Sputnik Srbija
Putin i Rahmon o razvoju strateških odnosa Rusije i Tadžikistana

Prema rečima ruskog predsednika, potrebno je uspostaviti poverenje, usvojiti norme za pravednu ekonomsku saradnju.

„Kao prvi korak, treba u najmanju ruku skinuti sankcije sa socijalno-ekonomske sfere. Mislim na najpotrebnije vrste robe — lekove, medicinsku opremu. Mislim da se s tim morate složiti“, dodao je Putin.

Bezbednost u Aziji

Rusija se zalaže za pojačanje napora za formiranje sistema ravnopravne i nedeljive bezbednosti u Aziji, zasnovane na principima međunarodnog prava i Povelje UN, naglasio je ruski predsednik.

On je objasnio da se radi o principima poput uzajamnog poverenja, dobrosusedstva, poštovanja suvereniteta i nemešanja u unutrašnje stvari.

Stabilnost u Aziji se može postići samo rešavanjem kriznih situacija i stalne borbe protiv terorističkih pretnji, smatra Putin. Za to, po njegovom mišljenju, treba pojačati saradnju u borbi protiv terorističkih grupa.

Pripadnici 278. konjičkog puka Nacionalne garde SAD iz Tenesija - Sputnik Srbija
Nije Sirija: Američki profesor otkriva gde bi mogle Rusija i SAD da zarate

„Važno je da se uradi sve kako se ne bi dozvolilo da teroristi dobiju hemijsko, biološko i druge vrste oružja za masovno uništenje i sprečavanje propagande ekstremističkih ideja“, izjavio je ruski lider.

Severna Koreja, Indija i Sirija

Što se tiče jačanja bezbednosti u Aziji celini, šef ruske države je naglasio važnost smanjenja napetosti na Korejskom poluostrvu.

„Ovde nema, niti može biti alternative mirovnom diplomatskom putu“, podvukao je on.

On smatra da se izlazak SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom odražava na ukupnu situaciju u sferi neširenja nuklearnog oružja.

Za Rusiju je jedino razumno rešenje u toj situaciji da potpisnice tog plana nastave sa realizacijom svojih obaveza, što Moskva i namerava da radi, dodao je Putin.

Istakao je da je dugoročna stabilnost u Siriji vrlo važna za bezbednost Azije.

„Realni doprinos tome daje koordinacija Rusije, Irana i Turske u astanskom formatu. Zajedno, mi pomažemo u unapređenju međusirijskog procesa, uključujući formiranje i pokretanje rada sirijskog ustavnog komiteta“, naglasio je Putin.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala