Tramp: Iran stoji iza napada na tankere u Omanskom zalivu

© AP Photo / ISNAPožar na naftnom tankeru u Omanskom zalivu
Požar na naftnom tankeru u Omanskom zalivu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp izjavio je da Iran stoji iza napada na naftne tankere u Omanskom zalivu. Iran kategorički negira te optužbe.

„To je zaista učinio Iran i vi znate da su oni to učinili, jer ste vi videli brod“, izjavio je Tramp u intervjuu za televiziju „Foks“, ukazujući na snimak na kojem se vidi kako iranski vojnici uklanjaju neeksplodiranu minu s napadnutog tankera u Omanskom zalivu.

Kokuka kurejdžes - Sputnik Srbija
SAD objavile snimak kako Iran navodno uklanja minu s tankera (video)

Prema Trampovim rečima, na mini je bilo napisano „Iran“. Američki predsednik je dodao da se SAD prema tom incidentu odnose veoma ozbiljno.

Šef iranske diplomatije Mohamed Džavad Zarif izjavio je ranije da su optužbe SAD o umešanosti Irana u napade na tankere neosnovane.

Armija Irana je saopštila da je uputila grupu vojnika s jednog broda i jednog helikoptera na mesto gde su napadnuta dva tankera u Omanskom zalivu radi spasavanja i pružanja pomoći povređenima.

Iranski i arapski mediji su 13. juna saopštili da su u Omanskom zalivu napadnuta dva naftna tankera. Prema nekim informacijama, reč je o napadu torpedima, zbog čega je na tankerima došlo do eksplozija i požara. Svi članovi napadnutih brodova evakuisani su na teritoriju Irana. Prema rečima vlasnika jednog od tankera, na palubi jednog od brodova bilo je 11 Rusa, niko od njih nije povređen.

Zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov je izjavio da Rusija upozorava da niko ne pokušava da optuži Iran za taj incident i pozvao da se on ne koristi za povećanje napetosti u regionu.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala