Sud odlučio: Saslušanje o izručenju Asanža odloženo do februara 2020. (video)

© RuptlyDžulijan Asanž
Džulijan Asanž - Sputnik Srbija
Pratite nas
Puno saslušanje na kojem će biti odlučeno da li će osnivač „Vikiliksa“ Džulijan Asanž biti izručen SAD, biće održano u februaru sledeće godine, odlučio je danas Vestminsterski prekršajni sud u Londonu.

Američke vlasti su optužile Asanža (47) za navodni pokušaj razbijanja vladine šifre i kršenje zakona o špijunaži, prenosi Rojters.

Ukoliko bude osuđen, Asanž bi mogao u zatvoru da provede decenije.

Asanž, koji se pred sudom pojavio putem video-linka iz londonskog zatvora, rekao je da je važno da ljudi ne budu prevareni da pomisle da je „Vikiliks“ bilo šta osim izdavača.

„Ništa nisam hakovao“, istakao je on, pošto je advokat koji predstavlja SAD Ben Brendon ponovio optužbe, uključujući onu o razbijanju šifre Ministarstva odbrane.

Brendon je rekao da su Asanžovi postupci bili opasni i da je objavljivanjem neredigovanog materijala doveo u opasnost mnoge obaveštajne izvore, uključujući novinare, branitelje ljudskih prava i političke aktiviste.

Asanžov advokat Mark Samers je naveo da su optužbe nečuvene i da predstavljaju direktan napad na prava novinara i slobodu govora.

Džulijan Asanž - Sputnik Srbija
Ne mogu mu ništa: Kako je Asanž iz zatvora pobedio CIA

On se požalio da njegov klijent nema pristup kompjuteru, kako bi mogao da prati suđenje i naglasio da Asanž, koji je bio previše bolestan da bi prisustvovao prošlom saslušanju u maju, sada prima medicinsku pomoć.

Asanž je postao poznat 2010. godine, kada je „Vikiliks“ objavio stotine hiljada tajnih diplomatskih dokumenata, što je razbesnelo američku administraciju.

Pristalice ga smatraju herojem, jer otkriva ono što smatraju zloupotrebom sile modernih država i zbog promovisanja slobode govora.

Asanž je proveo skoro sedam godina u ambasadi Ekvadora u Londonu, gde je pobegao 2012. godine kako bi izbegao izručenje Švedskoj, koja ga je tražila zbog optužbi za silovanje.

Izveden je iz ambasade 11. aprila, pošto mu je Ekvador uskratio azil i uhapšen je. U Londonu sada služi kaznu u trajanju od 50 nedelja zbog kršenja uslova kaucije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala