NASA otkrila koliko je novca potrebno za povratak čoveka na Mesec

© NASAAstronaut Baz Oldrin tokom šetnje po površini Meseca
Astronaut Baz Oldrin tokom šetnje po površini Meseca - Sputnik Srbija
Pratite nas
Za realizaciju programa „Artemis“ potrebno je između 20 i 30 milijardi dolara, pored sredstava koje NASA svakodnevno troši za rad Međunarodne svemirske stanice i realizaciju svih svojih naučnih projekata, izjavio je direktor NASA u intervjuu za televiziju Si-En-En.

„Potpuna realizacija programa i stvaranje svih uslova za stalno prisustvo na Mesecu od nas zahteva između 20 i 30 milijardi dolara troškova, koji će biti raspodeljeni na narednih pet godina“, rekao je Džim Brajdenštajn, rukovodilac američke kosmičke agencije.

Prve glasine o mogućnosti izgradnje „sestre Međunarodne svemirske stanice“ u Mesečevoj orbiti pojavile su se na jesen 2016. godine, kada je održan zatvoreni sastanak Međunarodne grupe za izgradnju svemirskih brodova ISCVG.

Generalni direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin - Sputnik Srbija
Rogozin: Rusija želi da sarađuje s Kinom u istraživanju Meseca

Predstavnici pet država su na tom sastanku razmatrali međunarodne planove za osvajanje kosmosa nakon povlačenja Međunarodne kosmičke stanice iz upotrebe sredinom naredne decenije.

U septembru 2017. godine predstavnici „Roskosmosa“ i NASA zvanično su potvrdili te planove i potpisali memorandum o saradnji u izgradnji LOP-G, na osnovu kojeg je Rusija bila zadužena da izgradi ulazni modul za Mesečevu stanicu. Ove godine toj inicijativi se zvanično priključila i Kanada.

Krajem proleća NASA i Bela kuća su ponovo promenile svoje planove, odvojivši američki program za osvajanje Meseca, koji je dobio ime „Artemis“, na dve nejednake polovine.

U okviru prvog dela programa, Vašington namerava da uputi samo jedan modul stanice u orbitu Meseca i da ga koristi kao svojevrsni „prvobitni punkt“ za ekspedicije svemirskih posada na površinu Zemljinog prirodnog satelita.

Izgradnju i upućivanje modula u svemir neće realizovati NASA, nego njen prvi privatni „Mesečev partner“, američka kompanija „Maksar“. Ta korporacija je već učestvovala u izgradnji svemirskih stanica u prošlosti.

Ostale module Mesečeve stanice NASA planira da izgradi već nakon prvog iskrcavanja astronauta na površinu Meseca. U okviru druge polovine programa „Artemis“ orbitalna baza će biti znatno proširena i biće svojevrsna probna platforma za pripremu prvog leta na Mars.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala