Lideri ŠOS-a: Nedopustivo mešanje u unutrašnja pitanja pod izgovorom terorizma

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaLideri zemalja ŠOS-a na samitu u Biškeku
Lideri zemalja ŠOS-a na samitu u Biškeku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lideri Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) usvojili su zajedničku deklaraciju u kojoj se ističe kako je nedopustivo da se određene zemlje mešaju u unutrašnja pitanja drugih država pod izgovorom borbe protiv terorizma i ekstremizma.

Pored toga, navodi se u dokumentu, apsolutno je nedopustivo da se terorističke i ekstremističke organizacije koriste kako bi se ispunjavali određeni interesi.

Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Putin: Prioritet u odnosima sa Kinom i Mongolijom — transportna infrastruktura

Takođe, na samitu u Biškeku postignuta je saglasnost da će se u okviru organizacije proširiti saradnja po pitanju odbrane i bezbednosti, a ujedno će biti nastavljeno i organizovanje vojnih i antiterorističkih vežbi kako bi se povećao borbeni potencijal oružanih snaga.

Zajedničkom deklaracijom lideri ŠOS-a su istakli važnost i da se poštuje nuklearni sporazum sa Iranom, te su pozvali sve ostale potpisnice da poštuju odredbe tog dokumenta koji je u skladu sa Rezolucijom 2231 Saveta bezbednosti UN.

Govoreći o razoružavanju, lideri ŠOS-a su potvrdili da će nastaviti saradnju u tom polju, pre svega kada je reč o kontroli i neširenju nuklearnog oružja. Zauzeli su se i za koordinaciju napora kako ne bi došlo do nove svetske trke u naoružanju.

U osvrtu na Siriju, lideri ŠOS-a su potvrdili svoj stav da je konflikt u toj zemlji neophodno rešavati isključivo kroz dijalog, uz strogo poštovanje njenog teritorijalnog suvereniteta.

Dotakli su se i jednostranog povećanja sistema protivraketne odbrane, istakavši da taj trend destabilizuje situaciju u čitavom svetu, te da je nedopustivo da se bezbednost određenih zemalja osigurava na račun bezbednosti drugih.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala