Poljaci hrabriji od Rusa: Duda se požalio Trampu na Rusiju

© AFP 2023 / SAUL LOEBPredsednik Poljske Andžej Duda
Predsednik Poljske Andžej Duda  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nakon sastanka sa predsednikom SAD Donaldom Trampom, predsednik Poljske Andžej Duda izjavio je da bi njegova zemlja htela da uspostavi „prijateljske“ odnose sa Rusijom, ali da Moskva sve češće pokazuje „neprijatno, imperijalno lice“. Osim toga, on je na sastanku sa Trampom nazvao Poljake „hrabrijim od Rusa“, prenosi ruski portal „Gazeta“.

Prema navodima portala, poljski lider je rekao da su Varšavi ipak potrebni prijateljski odnosi sa „velikim susedom“.

„Zaista bih voleo da Rusija bude prijatelj Poljske, jer je Rusija naš veliki sused, i mnogo veća država nego Poljska“, istakao je poljski lider.

Kako list navodi, Duda je rekao da Poljska ne želi da potpadne pod sferu ruskog uticaja, i dodao da je kroz istoriju „Moskva uvek želela da osvoji poljske teritorije“.

Predsednici SAD i Poljske Donald Tramp i Andžej Duda - Sputnik Srbija
Poljski predsednik: Želeo bih da Moskva bude prijatelj Varšave

„Čvrsto verujem da je najveća želja poljskog naroda da bude deo Zapada, sa političke tačke gledišta“, istakao je poljski predsednik.

Prema njegovim rečima, Poljaci su hrabriji narod od Rusa i sposobni su da se bore „do kraja, bez obzira na sve“.

„Gazeta“ izveštava da je Duda uoči sastanka sa Trampom izjavio da računa na „odlične odnose“ između Poljske i Rusije. Prema njegovim rečima, to je moguće, a Varšava će uspeti da izgradi dobre odnose sa ruskom stranom.

Osim toga, on je izrazio nadu u poboljšanje odnosa između Rusije i SAD.

Takođe se navodi da je Duda okrivio Rusiju za „napade“ na Gruziju 2008. godine i na Ukrajinu 2014. godine, i to su, prema njegovom mišljenju, „činjenice“.

Tokom pregovora sa Trampom, predsednik Poljske je sklopio ugovor o kupovini tečnog prirodnog gasa od SAD u vrednosti od osam milijardi dolara, kao i o kupovini aviona F-35.

Osim toga, predsednici Poljske i SAD potpisali su sporazum o razmeštanju eskadrile američkih izviđačkih bespilotnih letelica MKJU-9 na poljskoj teritoriji.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov - Sputnik Srbija
Rusija: Priprema se veliko raspoređivanje američkih vojnika u Poljskoj

Kako prenosi NSN, zajednička deklaracija o saradnji u oblasti odbrane predviđa stvaranje infrastrukture za obezbeđivanje prisustva „borbene grupe oklopne brigade, brigade ratne avijacije i bataljona za borbenu podršku“.

Osim toga, u dokumentu se govori i o mogućnosti povećanja broja vojnika u Poljskoj za hiljadu ljudi, dok je trenutno u zemlji raspoređeno 4.500 američkih vojnika i oficira. Istovremeno, poljska strana preuzima obaveze obezbeđivanja i razmeštanja zapadnih saveznika.

Kada je reč o povećanju broja američkih vojnika na teritoriji Poljske, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je još u aprilu izjavio da bi taj potez narušio osnovni sporazum između Rusije i NATO-a, prema kome ne bi trebalo da se razmeštaju vojne sile na teritoriji novih članica NATO-a na trajnoj osnovi.

List podseća da Tramp ne šalje trupe iz SAD, nego će ih prebaciti iz susedne Nemačke, koju je oštro kritikovao zbog toga što su odbili da povećaju budžet za odbranu zemlje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala