Peskov o vojnoj saradnji Varšave i Vašingtona: Ruska vojska pažljivo analizira ove informacije

© AP Photo / Alex BrandonAmerički lovac F-35 preleće iznad Bele kuće tokom sastanka predsednika Poljske Andžeja Dude i američkog predsednika Donalda Trampa
Američki lovac F-35 preleće iznad Bele kuće tokom sastanka predsednika Poljske Andžeja Dude i američkog predsednika Donalda Trampa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vojska Rusije pažljivo analizira informacije kako bi se izbegle pretnje po bezbednost Rusije zbog širenja vojne saradnje između Poljske i Sjedinjenih Američkih Država, izjavio je novinarima portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Odgovarajući na pitanje novinara da li će biti neke reakcije od Kremlja na izjavu američkog predsednika Donalda Trampa i poljskog predsednika Andžeja Dude o raspoređivanju u Poljskoj odreda bespilotnih letelica i dodatnih trupa, Peskov je rekao da neće biti reakcije, ali i da „niko ne treba da sumnja da ruska vojska sa velikom pažnjom beleži sva ta saopštenja, analizira informacije i radi tako da takvi koraci ni na koji način ne ugrožavaju bezbednost Rusije“.

Ranije je američki predsednik Donald Tramp izjavio da će Poljska kupiti do 35 aviona F-35.

Američka vojska - Sputnik Srbija
Amerika šalje još hiljadu vojnika u Poljsku

Takođe je ranije saopšteno da su se Sjedinjene Američke Države i Poljska dogovorile o raspoređivanju na poljskoj teritoriji eskadrile američkih izviđačkih bespilotnih letelica MKu-9 i da Vašington namerava da poveća brojnost svojih trupa za hiljadu sa sadašnjih 4.500 ljudi. Sa svoje strane, Poljska se obavezuje da će o svom trošku pripremiti svu neophodnu infrastrukturu za smeštaj tako velikog broja američkih vojnika i tehnike i izgraditi vojni aerodrom koji bi mogao da se iskoristi za prebacivanje snaga „za vojne vežbe i nepredviđene slučajeve“.

Poljski izvor upoznat sa situacijom je ranije izjavio za Sputnjik da se poljske vlasti nadaju da će forsirati dobijanje američkih lovaca F-35 ukoliko Sjedinjene Američke Države otkažu isporuku tih aviona Turskoj. U martu je poljski ministar odbrane potpisao plan za tehničku modernizaciju oružanih snaga zemlje do 2026. godine. U okviru tog programa Poljska planira da kupi 32 višenamenska aviona pete generacije do 2026. godine. Radi se o američkim lovcima F-35. Planirano je da se ovi avioni kupe kako bi se zamenili avioni Su-22 i MiG-29 sovjetske proizvodnje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala