Rjabkov: Uspešan početak dijaloga sa Vašingtonom o strateškoj stabilnosti

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaZamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov
Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na konsultacijama sa zamenicom američkog državnog sekretara Andreom Tomson u Pragu uspeli smo da započnemo puni dijalog o strateškoj stabilnosti, kako su se ranije dogovorili predsednici Rusije i Sjedinjenih Američkih Država Vladimir Putin i Donald Tramp, izjavio je novinarima zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

„Sa naše strane, mi smo nekoliko puta skretali pažnju naših američkih kolega na činjenicu da su pauze u takvim kontaktima kontraproduktivne i ne treba ih odugovlačiti. Treba reći da oni (predstavnici Sjedinjenih Američkih Država) nisu prigovorili sa takvom postavkom pitanja“, rekao je Rjabkov novinarima nakon konsultacija.

On je podsetio da su lideri Rusije i Sjedinjenih Američkih Država ranije dali „direktnu instrukciju svojim timovima da se konkretno bave predmetom kontrole oružja, u svim njegovim komponentama“. Posle samita i tokom telefonskog razgovora Putina i Trampa američki državni sekretar Majk Pompeo posetio je Rusiju, a tokom te posete ova tema je bila prioritet.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Rusija već devet meseci čeka odluku Amerike o nuklearnom ratu

„I evo u Pragu smo, zapravo, počeli da sprovodimo ova uputstva“, istakao je Rjabkov.

On je dodao da se Moskva nada da će se Vašington pažljivo odnositi prema predlozima Moskve o strateškoj stabilnosti.

„Teško je prognozirati šta će uslediti nakon današnjeg sastanka. Ovde ima više upitnika nego nekih završenih koncepata ili već formiranih zaključaka“, objasnio je Rjabkov.

Prema njegovim rečima, Moskva je svesna činjenice da je američkoj administraciji očigledno potrebno dodatno vreme kako bi obnovila svoje pristupe za popunjavanje dijaloga s nama i za njegovu organizaciju.

Rjabkov je naveo da je ruska strana izložila Amerikancima niz konkretnih ideja u vezi sa temama predstojećih rasprava i sa modalitetima ovog rada.

„Nadamo se da će se kolege u Vašingtonu prema tim idejama odnositi sa dužnom pažnjom i bez velikih pauza ih komentarisati“, zaključio je zamenik ruskog ministra.

„Dalje ćemo odlučivati, nadam se zajednički, o daljim koracima“, istakao je visoki ruski diplomata.

On je naveo da Moskva žali što smernice u dijalogu sa Sjedinjenim Američkim Državama o strateškoj stabilnosti još nisu formirane, ali da su svi spremni za nastavak rada.

Pripadnici 101. američkog artiljerijskog puka - Sputnik Srbija
Američka vojska objavila strategiju: Cilj — uzdrmati Rusiju

Zamenica američkog državnog sekretara Andrea Tomson takođe je prokomentarisala sastanak sa zamenikom ruskog ministra spoljnih poslova Sergejem Rjabkovom. Prema njenim rečima, diplomate su razmatrale niz strateških bezbednosnih pitanja i dijalog između Vašingtona i Moskve.

„Još jedan iskren sastanak sa zamenikom ministra spoljnih poslova Rusije Sergejom Rjabkovom, naš četvrti sastanak ove godine. Danas sam u Pragu pokrenula niz pitanja o prioritetima američke nacionalne bezbednosti i strateške bezbednosti o kojima bi Sjedinjene Američke Države želele da pokrenu konstruktivniji dijalog sa Rusijom“, napisala je Tomsonova na svom nalogu na Tviteru.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov i zamenica američkog državnog sekretara Andrea Tomson održali su u Pragu pregovore o strateškoj stabilnosti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala