Praznik u Rusiji: Slavlje u celoj zemlji, Kusturica peva u Moskvi

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaDan Rusije u Moskvi
Dan Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je danas građanima Rusije Dan državnosti, naglasivši da je domovina neodvojiva od građana i njihove želje da razvijaju državu. U čitavoj zemlji se na najrazličitiji način proslavlja ovaj praznik.

„Domovina je neodvojivi deo nas, građana Rusije. Mi smo odgovorni za njenu sadašnjost i budućnost, želimo da damo doprinos njenom razvoju i procvatu. Da bi se rešili veliki zadaci koji se nalaze pred državom, može se samo zajedničkim snagama — kada svi shvate važnost svojih ličnih napora radi zajedničkog blaga i radi za njega sve potrebno“, rekao je Putin na ceremoniji uručivanja državnih nagrada za dostignuća u oblasti nauke i tehnologije, literature i umetnosti, kao i humanitarne delatnosti koja je održana u Kremlju.

On je čestitao Rusima Dan Rusije, naglasivši da građani uvek sa toplinom misle o otadžbini. Jako im je važna hiljadugodišnja istorija, velika kultura i ogromna dostignuća, unikatna prirodna bogatstva, lepote njenih ogromnih prostora, različitosti regiona.

© Sputnik / Vladimir Pesnя / Uđi u bazu fotografijaFestival "Vreme i epoha" u Moskvi
Praznik u Rusiji: Slavlje u celoj zemlji, Kusturica peva u Moskvi - Sputnik Srbija
Festival "Vreme i epoha" u Moskvi

U čitavoj državi se danas organizuje veliki broj koncerata i različitih manifestacija. Na primer, u Moskvi će se glavni koncert održati na Crvenom trgu, gde će nastupiti velike ruske zvezde: Sergej Lazarev, Valerija, Dima Bilan, Grigorij Leps i mnogi drugi. Na glavnoj sceni Parka kulture besplatni koncert će održati režiser Emir Kusturica, u parku „Zarjadje“ će se plesati, a na VDNH posetioci će imati priliku da popiju čaj iz samovara i probaju tradicionalne ruske slatkiše.

U okviru festivala „Vreme i epohe“ u Kolomensku postoji mogućnost da se pogleda istorijska rekonstrukcija viteških turnira. U vrtu „Ermitaž“ održaće se gala koncert konkursa „Najbolja pesma o Moskvi“.

Na Dvorcovom trgu u Sankt Peterburgu ansambl pesama i igara „Aleksandrov“ u večernjim časovima će izvoditi poznate pesme iz ratnog perioda. Organizatori drže u tajnosti imena ostalih izvođača koji će nastupiti na glavnom trgu u Sankt Peterburgu. Preko dana će na Nevskom prospektu biti organizovani plesovi uz rusku narodnu muziku, kao i Parada cveća i orkestara.

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaRuski predsednik Vladimir Putin dodeljuje nagrade zaslužnim ruskim građanima na Dan Rusije.
Praznik u Rusiji: Slavlje u celoj zemlji, Kusturica peva u Moskvi - Sputnik Srbija
Ruski predsednik Vladimir Putin dodeljuje nagrade zaslužnim ruskim građanima na Dan Rusije.

U 23 časa po lokalnom vremenu u Sankt Peterbrugu će biti priređen vatromet, koji je najbolje posmatrati sa obale Neve, sa Strelke Vasiljevskog ostrva ili ispred Petropavlovske tvrđave.

Kada je reč o Sočiju, proslava će početi fleš mobom. Naime, volonteri će razviti zastavu Rusije površine 40 kvadratnih metara, a oko nje će formirati ogromnu figuru u obliku srca.

Takođe, značajan događaj će biti i parada Prijateljstva naroda Rusije. Između administrativnih institucija Centralnog okruga i grada paradiraće predstavnici osetinske, ukrajinske, kazahstanske, beloruske, jermenske, gruzijske, tatarske, poljske i drugih nacionalnosti.

Svečane manifestacije u Kazanju počinju pre podneva u gradskom parku Pobede. Tamo će razviti zastavu Rusije na novom jarbolu, koji je visok 50 metara. Glavni deo proslave održaće se na Kremaljskoj obali, gde će nastupiti i zvezde ruske estrade, kao i drugi kazanjski umetnici.

U Sevastopolju će biti organizovan performans – šetnja Katarine Velike i njene pratnje. Pored toga, posetioci će moći da prisustvuju džez koncertima i da pogledaju izložbe crteža.

U Jekaterinburgu će glavnu ulogu u proslavi imati nastupi horova: dečjih, veteranskih, profesionalnih i amaterskih. Oni će izvoditi najpoznatije pesme, posvećene Rusiji i Jekaterinburgu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala