Aplaudiraćemo vam: Kijev očekuje gas od opozicije

© Sputnik / Aleksey Nikolskyi / Uđi u bazu fotografijaViktor Medvedčuk
Viktor Medvedčuk - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predstavnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog u Vladi Andrej Geres predložio je novi način kupovine gasa iz Rusije preko privatne kompanije.

U programu televizije „112 Ukrajina“ Gerus je predložio liderima „Opozicione platforme – Za život“ Juriju Bojku i Viktoru Medvedčuku, koji se smatraju bliskim Moskvi, da osnuju privatnu kompaniju koja može da zaključi sporazum sa „Gaspromom“ kako bi gas bio isporučen u Ukrajinu.

Prema njegovim rečima, Bojku i Medvedčuku nije potrebno odobrenje vlasti za kupovinu gasa.

Morska luka Mariupolj - Sputnik Srbija
Kijev traži od Haga pravo na proizvodnju gasa u Crnom moru

„Oni treba da ga kupe, dovezu u Ukrajinu i prodaju. Svi ćemo aplaudirati i reći: Hvala“, rekao je Gerus.

On je naglasio da bi tokom posete Moskvi Bojko i Medvedčuk mogli da potpišu odgovarajući ugovor.

Šef Ukrajinskog analitičkog centra, ekonomista Aleksandar Ohremenko, smatra tu izjavu apsolutno avanturističkom, pošto po ukrajinskom zakonu, ne bi uspela da se realizuje ova inicijativa.

„Teoretski, to može da se uradi. Ali to bi bio monopol i Antimonopolski komitet bi odmah blokirao ovu kompaniju, u tome je problem“, rekao je Ohremenko.

Ekonomski odnosi između Moskve i Kijeva pogoršali su se 2015. godine, kada je ukrajinska vlada usvojila rezoluciju o ukidanju zone slobodne trgovine sa Rusijom u okviru Zajednice nezavisnih država i uvođenju embarga na brojnu rusku robu. Posle toga, spisak sankcija se nekoliko puta proširivao.

Nakon toga, Moskva je takođe nametnula ekonomska ograničenja. Rusija je više puta naglašavala da će ukinuti zabrane uvedene kao kontramere na slične akcije Ukrajine.

Kijev je prestao da kupuje gas iz Rusije u novembru 2015. godine, a nakon toga nije koristio rusko gorivo u pripremi za grejnu sezonu, pumpajući u skladišta gas koji je kupljen na revers u Evropi, konkretno u Slovačkoj, Poljskoj i Mađarskoj, što ga čini skupljim.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala