Kijev traži od Haga pravo na proizvodnju gasa u Crnom moru

© Sputnik / Vladimir Bogatыrev / Uđi u bazu fotografijaMorska luka Mariupolj
Morska luka Mariupolj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predstavnica Kijeva na saslušanju u Hagu Elena Zerkalj zatražila je da se Ukrajini dozvoli dobijanje gasa u Crnom moru.

Prema rečima Zerkaljeve, Moskva je oduzela Kijevu pristup nafti i gasu u Crnom moru, a od proleća 2014. godine Rusija je izvukla „više od devet milijardi kubnih metara prirodnog gasa“ u toj oblasti.

„Međutim, naše vlasti pokušavaju da obezbede energetsku nezavisnost razvijanjem domaće proizvodnje prirodnog gasa. Potrebna količina, od pet do šest milijardi kubnih metara gasa godišnje, mogla bi biti pokrivena našim resursima u Crnom moru“, ocenila je ona.

Osim toga, ukrajinska strana je odbacila prigovore Rusije na nadležnost Međunarodnog suda pravde. Kako je izjavila Zerkaljeva, Kerčki moreuz je međunarodni, a suverenitet Ukrajine na Krimu nije upitan.

Kerčki moreuz - Sputnik Srbija
Ukrajina tuži Rusiju zbog incidenta u Kerčkom moreuzu

U Hagu od 10. do 14. juna traju saslušanja u okviru postupka koji je 2016. godine pokrenula Ukrajina protiv Rusije na osnovu Konvencije UN o pomorskom pravu.

Konkretno, tužba se odnosi na prava Kijeva na mineralne i žive resurse u Crnom i Azovskom moru, plovidbu u Kerčkom moreuzu, zaštitu morske sredine i podvodne kulturne baštine. Ukrajina traži da se prekine sa narušavanjem prava i nadoknadi naneta šteta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala