Pacoli: Prekinuli smo komunikaciju sa Unmikom

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIBedžet Pacoli
Bedžet Pacoli - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nakon što je u svom jučerašnjem govoru pred SB UN šef Unmika Zahir Tanin ocenio da su kosovske vlasti prekršile niz međunarodnih propisa, te da nisu poštovale imunitet osoblja UN prilikom hapšenja dva pripadnika UNMIK-a u akciji koju su policijske jedinice sprovele 28. maja, reagovali su kosovski zvaničnici sa novom serijom kritika na račun UN.

Zasedanje Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija
Oštre reči predstavnika UN na račun Prištine, Nemačka i Francuska pozvale na ukidanje takse
Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli tvrdi da je Unmik taj koji „krši međunarodno pravo“, da je njegov govor „potpuno neprihvatljiv“ i da su kosovske vlasti, navodno, prekinule komunikaciju sa tom misijom.

„Govor šefa Unmika bio je potpuno neprihvatljiv. On nije izrazio žaljenje zbog neprihvatljivog ponašanja njegovog osoblja. Dobiće uvek isti odgovor onda kada se međunarodna misija koristi za stvaranje prepreka vladavini prava i državi Kosovo. Kosovo se ne žali, delovali smo kao država i to ćemo činiti uvek. Osoblje Unmika krši međunarodno pravo i Povelju UN. Zvaničnik je opstruisao rad policije, a drugi zvaničnik je uhvaćen u krađi. Unmik bi time trebalo da se pozabavi, a ne Kosovom. Prekinuli smo komunikaciju sa Unmikom i, dokle god oni ne razjasne situaciju, nećemo ih smatrati prijateljima Kosova. Imidž Unmika danas je za žaljenje“, naveo je Pacoli u svojoj objavi na Fejsbuku, a prenosi „Radio Kontakt plus“.

Unmik bez komentara zbog istrage

U odgovoru za „Kossev“ na Pacolijeve navode, portparolka Unmika Sanam Dolatšahi je kazao:

„Zbog činjenice da su Ujedinjene nacije već uključene u ispitivanje o preciznim okolnostima u vezi sa hapšenjem i povređivanjem dva člana svog osoblja, Misija neće komentarisati.“

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala