Vučić: Ne možemo da pevamo od sreće zbog stava Amerike

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICAleksandar Vučić i Metju Palmer
Aleksandar Vučić i Metju Palmer - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas su pozicije SAD i Srbije po pitanju KiM različite, ali da su saglasni da se razgovorima i pregovorima uz očuvanje mira i stabilnosti može doći do rešenja.

„Zadovoljni smo razgovorima, ali ne možemo da pevamo od sreće zbog stava Amerike po pitanju Kosova i Metohije“, rekao je Vučić nakon razgovora sa visokim funkcionerom Stejt departmenta Metjuom Palmerom.

Vučić je rekao da je Srbija svesna da od predsednika Amerike Donalda Trampa ne može da očekuje veliku promenu stava po pitanju Kim, ali je dodao da je Palmera zamolio da prenese Trampu da njegov odnos prema Srbiji u pronalaženju kompromisnog rešenja za KiM bude nešto balansiraniji.

Momir Bulatović: Teško je ostvariti saradnju i izmaknuti se od dolara, kada je svaki kompjuter svake banke kalibriran na dolar  - Sputnik Srbija
Kako je Milo podržao princip da je Kosovo — Srbija

On je naveo da je u razgovoru sa Palmerom govorio i o očuvanju interesa srpske zajednice na KiM.

Vučić je poručio i da ako Srbija treba da ide u budućnost, a da ima loše odnose sa SAD, treba da nađe drugog predsednika.

Palmer je izjavio da su takse koje je uvela prištinska vlast prepreka dijalogu Beograda i Prištine, a time i njihovom evropskom putu i da bi Vašington želeo da se one ukinu.

Metju Palmer, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju, zadužen za Zapadni Balkan, najavio je da će se kasnije danas sastati sa predstavnicima američkih kompanija koje posluju u Srbiji, sa kojima će razgovarati o tome kakvu štetu trpe zbog taksi koje je Priština uvela.

SAD, prema njegovim rečima, nastavljaju da podržavaju dijalog Beograda i Prištine, koji se vodi pod posredovanjem EU, a ima za cilj normalizaciju odnosa.

„Jako je važno da se nastavi dijalog, jer on otvara evropski put kako za Srbiju, tako i Kosovo. Vidimo da su takse prepreka tome. Želeli bismo da se one ukinu i da se time omogući obema stranama da se vrate na dijalog“, kazao je Palmer na zajedničkoj pres-konferenciji nakon razgovora sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

On se zahvalio predsedniku Vučiću za partnerstvo sa SAD i za posvećenost dijalogu.

Antivladini protesti u Tirani 2. juna 2019. - Sputnik Srbija
Hoće li Rama potegnuti poslednji adut: Zapaliti Kosovo!

„Možete da računate na prijateljstvo SAD i podršku evropskoj budućnosti Srbije“, poručio je Palmer.

On je preneo da je sa Vučićem razgovarao o mnogim aspektima odnosa SAD i Srbije, o tome gde se nalazi dijalog Beograda i Prištine.

„Naširoko smo razgovarali o bilateralnim odnosima koji su jaki i napreduju, posebno u ekonomskoj oblasti“, rekao je on.

Istakao je da su SAD posvećene podršci i investiranju u Srbiju.

Vučić kaže da je Srbija spremna za sastanak u Parizu o KiM, ali da nije siguran da li će tog sastanka biti.

„Mi smo uvek spremni, željni razgovora, dijaloga i kompromisa, ali postoje stvari koje isključuju svaku mogućnost normalnog odnosa“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara da li i šta očekuje od sastanka u Parizu, koji je predviđen za početak jula.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala