Ruski novinari ustali u odbranu svog kolege

© FejsbukNovinar "Meduze" Ivan Golunov
Novinar Meduze Ivan Golunov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tri ruska medija, RBK, „Komersant“ i „Vedomosti“ izašli su sa zajedničkim saopštenjem po predmetu novinara lista „Meduza“ Ivana Golunova, koji se optužuje za pokušaj prodaje narkotika i koji se nalazi u kućnom pritvoru. U saopštenju se traži provera akcija pripadnika MUP-a i objavljivanje rezultata.

Prema mišljenju lista, pritvaranje Golunova je adekvatno, ali ne smatraju da su dokazi koje je predstavila istraga ubedljivi. Osim toga, hapšenje izaziva sumnju kod predstavnika redakcija, da prilikom istražnih radova nije bio narušen zakon.

Džulijan Asanž - Sputnik Srbija
Simonjanova: Asanž je najveći novinar savremene epohe

Kremlj ne komentariše hapšenje novinara, ali pažljivo prati situaciju, saopštio je portparol ruskog lidera Dmitrij Peskov. On je naveo da je o slučaju obavešten sâm predsednik.

On je naglasio da se greške svuda dešavaju, „jer svuda rade ljudi. Glavno je posle priznati te greške, greške se dešavaju, uključujući i kod novinara kada pišu neke tekstove i to u velikim količinama“.

Podsetimo, Golunov je uhapšen u petak u centru Moskve. Prema podacima policije, prilikom pretresa novinara pronađeno je 5 kesica mefedrona, a u kući još nekoliko paketa narkotika, uključujući kokain.

Protiv njega je pokrenut krivični postupak. Istražuje se da li on ima neke veze sa trgovcima droge. Analiza krvi je pokazala da u njoj nije bilo tragova narkotika.

MUP je objavio fotografije iz „stana novinara“, od kojih su neke bile napravljene na drugim adresama u okviru istrage o švercu narkotika u moskovskom regionu. Zabunu sa snimcima u policiji su objasnili greškom pripadnika policije.

Golunov je izjavio da su mu narkotici podmetnuti. MUP je negirao saopštenja da je policija pretukla novinara. U bolnici su otkrili samo masnice na leđima i u oblasti očiju.

Situaciju sa Golunovom preuzeli su pod svoju kontrolu moskovski ombudsman Tatjana Potjajeva, glavna uprava MUP-a prestonice i Državno tužilaštvo. Pomoćnik predsednika Anton Kobjakov obećao je da će lično proučiti slučaj.

Kasnije je sud doneo odluku da se novinar stavi u kućni pritvor.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala