Zlatna lopta Lava Jašina, pehar „Anri Delon“, Homičeve kopačke

Promotivni pano za EURO 2020 u Sankt Peterburgu
Promotivni pano za EURO 2020 u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tema pripreme Sankt Peterburga za utakmice Evropskog prvenstva u fudbalu 2020. zauzela je važno mesto na Međunarodnom ekonomskom forumu, koji se ove nedelje održava u gradu na Nevi.

U severnu rusku prestonicu stigle su i bivše fudbalske zvezde, francuski reprezentativac Kristijan Karambe i britanski reprezentativac Sol Kempbel.

Organizacijom najboljeg u istoriji Svetskog prvenstva u fudbalu prošlog leta Rusija je pokazala kakav je domaćin tako velikih sportskih takmičenja, ali se nameće pitanje čime će zadiviti Evropu i svet na predstojećem Evropskom šampionatu.

Dizajn za 21. vek: Voz ima USB punjače, bežični internet... - Sputnik Srbija
Svemirski brod? Ne, ovo je „voz budućnosti“ koji juri s kraja na kraj Moskve

„Iznenadićemo svojim gostoprimstvom, lepotom Sankt Peterburga, koji je jedan od najlepših gradova sveta. Iznenadićemo i time što je grad već sada spreman za prijem gostiju i velikog broja turista. Nadamo se da ćemo iznenaditi i prelepom infrastrukturom i dobrom igrom ruske reprezentacije“, rekao je za Sputnjik Aleksej Sorokin, generalni direktor Organizacionog komiteta EURO-2020.

© SputnikBivši francuski reprezentativac Kristijan Karembe i novinarka Sputnjika Olivera Ikodinović
Zlatna lopta Lava Jašina, pehar „Anri Delon“, Homičeve kopačke  - Sputnik Srbija
Bivši francuski reprezentativac Kristijan Karembe i novinarka Sputnjika Olivera Ikodinović

Sankt Peterburg je jedan od 12 gradova domaćina predstojećeg Evropskog šampionata. Na stadionu „Sankt Peterburg“ igraće se četiri utakmice prvenstva. Mečevi grupne faze igraće se 13, 17. i 22. juna, četvrtfinale 3. jula 2020. godine.

Ruska reprezentacija je na Svetskom prvenstvu u fudbalu svojom igrom iznenadila svet i od totalnog autsajdera plasirala se među deset najboljih ekipa sveta. Očekivanja su velika i na predstojećem EURO-2020.

„Očekujemo da će u najmanju ruku proći grupu, a nadamo se da će se naći među četvrtfinalistima ili polufinalistima. Prirodno, želimo pobedu. Tim je jak. Poželećemo im uspeh, nećemo prognozirati unapred“, rekao je Sorokin.

Predstavljanje Novih kalašnjikova u Peterburgu - Sputnik Srbija
Lakši, udobniji, ubojitiji: Novi „kalašnjikovi“ predstavljeni u Peterburgu

Na ekonomskom forumu organizatori su izložili i zanimljive eksponate, prave fudbalske raritete: kopačke sovjetskog golmana Alekseja Homiča, zlatnu loptu Lava Jašina kao najboljeg igrača Evrope 1963. godine i poznatu kapu slavnog čuvara mreže, zlatne medalje sa Olimpijade 1956. i 1988. godine i legendarni pehar Anri Delon.

© Sputnik / Olivera IkodinovićKristijan Karambe (prvi levo), Sol Kembel (prvi desno) i Pavel Kolobkov, ministar sporta Rusije (drugi desno)
Zlatna lopta Lava Jašina, pehar „Anri Delon“, Homičeve kopačke  - Sputnik Srbija
Kristijan Karambe (prvi levo), Sol Kembel (prvi desno) i Pavel Kolobkov, ministar sporta Rusije (drugi desno)

Ovde se može videti i zvanična maskota predstojećeg Evropskog prvenstva — Skilzi, naslednik Super Viktora, koji je bio zvanična maskota na Evropskom prvenstvu u Francuskoj pre nešto manje od tri godine.

Žitelji i gosti Sankt Peterburga mogu već sada da osete delić atmosfere EURO-2020 posetom „Park fudbala“, koji je integrisan u sportski program Međunarodnog ekonomskog foruma.

Podsetimo, na prvom Evropskom prvenstvu u fudbalu, koje je održano u Francuskoj 1960. godine, sovjetska reprezentacija je bila šampion Evrope, dok je Jugoslavija bila drugoplasirana.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala