Nemački ekonomista: Da li je moguća zabrana posedovanja zlata?

© REUTERS / Tamara Abdul HadiZlato
Zlato - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zlato predstavlja visoku sigurnost imovine. Zato nemački privatni investitori mnogo ulažu u dragoceni metal. Ali koliko je verovatna zabrana zlata?

Potražnja za zlatom raste u centralnim bankama širom sveta, ali posebno u „ekonomijama u razvoju“, kao što su Kina, Rusija i Kazahstan.

Zlatne poluge - Sputnik Srbija
Zašto Srbija skladišti zlato dok moćni ratuju

Robert Vitije, generalni direktor „Solit grupe“, primećuje da centralne banke dovode u pitanje vlastiti proizvod: „nepokriveni papirni novac“.

S druge strane, potražnja se povećavaju i među nemačkim investitorima. Vitije navodi studiju Univerziteta Štajnbajs iz aprila 2019. godine, koja pokazuje da je došlo do povećane potražnje od 2010. godine: u 2019. godini potražnja investitora bila je za 220 tona veća od potražnje nemačkih investitora u 2016. godini. Sve u svemu, zlato koje drže nemački privatni investitori, dvostruko je veće od nemačke „Bundesbanke“.

Vitije odgovara na pitanje može li se zabraniti posedovanje zlata.

On ne želi da isključi ovu mogućnost i podseća na dva istorijska primera:

Ruzvelt je 1933. godine zabranio posedovanje zlata u SAD. Prema ovoj naredbi, svi su imali obavezu da zlato predaju centralnoj banci pod pretnjom desetogodišnje zatvorske kazne.

Zlatne poluge - Sputnik Srbija
Britanci u panici zbog ruskih poluga: Ko ima zlato, ima moć!

Još jedna zabrana posedovanja zlata stupila je na snagu u Nemačkoj 1936. godine. Za nepoštovanje ove zabrane pretila je smrtna kazna.

Međutim, Vitije procenjuje da je verovatnoća zabrane mala.

„U prošlosti je potražnja zlata privatnih investitora bila sasvim drugačija nego danas. Poznato je da je čak i američka inicijativa uprkos zaprećenoj kazni zatvora ili kazni od 10.000 dolara bila ekonomski neuspešna.

Ali šta ako ipak dođe do zabrane? Onda samo pomozite geopolitičkoj diversifikaciji, kaže Vitije.

To znači da je najidealnije da se vaše zlato nalazi i kod kuće i izvan granica zemlje, na primer u Švajcarskoj ili Kanadi, u zemljama sa liberalnijim zakonima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala