Ustavni sud Moldavije osporava izbor nove Vlade

© Sputnik / Ruslan Šalapuda / Uđi u bazu fotografijaParlament Moldavije
Parlament Moldavije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ustavni sud Moldavije proglasio je nezakonitim ukaze predsednika Igora Dodona o imenovanju Maje Sandu za premijera i formiranju Vlade.

„Ukaz predsednika Republike Moldavije od 8. juna 2019. godine o imenovanju kandidata za dužnost premijera proglašava se neustavnim. Neustavan je i ukaz predsednika Republike Moldavije od 8. juna 2019. godine o formiranju Vlade“, naveo je Ustani sud Moldavije u saopštenju.

Nova Vlada Moldavije, na čelu s Majom Sandu iz desničarskog bloka ACUM, položila je zakletvu 8. juna, nakon sednice Parlamenta, na kojoj je potvrđen sastav kabineta ministara glasovima 61 poslanika.

Tokom sednice za predsednicu Parlamenta Moldavije izabrana je Zinaida Grečanij iz Socijalističke partije Moldavije.

Nova premijerka Moldavije Maja Sandu - Sputnik Srbija
Moldavija dobila novu vladu

Administracija predsednika Moldavije saopštila je da Ustavni sud prekoračuje svoja ovlašćenja, zbog čega će uputiti molbe Evropskom sudu za ljudska prava i Venecijanskoj komisiji da procene dejstva sudija, saopštio je savetnik šefa države Maksim Lebedinski.

Predsednik Moldavije Igor Dodon ranije je uputio zahtev Ustavnom sudu da utvrdi datum raspuštanja Parlamenta, a sudije su saopštile da bi poslanici mogli da izbegnu raspuštanje Parlamenta ako nova Vlada bude formirana do 7. juna u ponoć.

Ustavni sud je 8. juna održao još jedno zasedanje, na kojem je proglasio nezakonitim imenovanje Zinaide Grečanij za predsednicu Parlamenta i saopštio da su svi zakonodavni akti poslanika zaključeni posle 7. juna neustavni.

Inicijator za obraćanje Ustavnom sudu radi proglašavanja dejstava poslanika na sednici Parlamenta 8. juna nezakonitim je Demokratska partija Moldavije. Ona je saopštila da je jedina zakonska varijanta za prevazilaženje političke krize u toj zemlji održavanje vanrednih izbora.

Socijalistička partija Moldavije i blok ACUM inicirali su 8. juna održavanje konstitutivne sednice Parlamenta, koja je počela 21. marta. Tada su poslanici odredili pauzu u zasedanju i više se nisu okupljali.

Parlament ima 101 poslaničko mesto, ali nijedna partija nakon izbora koji su u Moldaviji održani 24. februara nije imala dovoljno glasova da samostalno formira parlamentarnu većinu, zbog čega je bilo neophodno stvaranje koalicije koja bi formirala Vladu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala