Moldavija dobila novu vladu

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaNova premijerka Moldavije Maja Sandu
Nova premijerka Moldavije Maja Sandu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlada Moldavije na čelu s novom premijerkom Majom Sandu položila je zakletvu nakon zasedanja moldavskog parlamenta.

Parlament Moldavije je ranije 8. juna 61 glasom odobrio kandidaturu Maje Sandu za funkciju premijera.

„Danas je u Moldaviji istorijski dan, ono što smo zajedno učinili ostaće u istoriji savremene Moldavije. Uveren sam da od sposobnosti Maje Sandu zavisi koliko će funkcionalna biti ova vlada. Nadam se da će to biti dobra vlada“, rekao je predsednik Moldavije Igor Dodon obraćajući se poslanicima.

Predsednik Moldavije Igor Dodon - Sputnik Srbija
Moldavija želi strateško partnerstvo sa Rusijom

Dodon je pozvao političare da pristanu na kompromise, naglasivši da je vođenje vlade u sadašnjoj situaciji velika odgovornost.

Predsednik Moldavije primio je zakletvu novog sastava vlade u sali za sednice u parlamentu, kako bi odmah posle toga poslanici nastavili zasedanje.

Maja Sandu je parlamentu prethodno predstavila program rada vlade i saopštila da će on biti zasnovan na tri prioriteta. Prvi je usvajanje zakona o deoligarhizaciji. Drugi prioritet je izvođenje zemlje iz izolacije i obnavljanje ekonomije, povratak poverenja partnera i finansiranja iz spoljnih izvora radi sprovođenja reformi i socijalne politike.Treći prioritet je poboljšanje standarda građana.

Desničarska partija ACUM kojoj pripada Maja Sandu zalaže se za evrointegracije, ali nije ni protiv dobrog odnosa sa svim spoljnim partnerima Moldavije, uključujući Rusiju.

Poslanici Socijalističke partije Moldavije i partije ACUM pored izbora rukovodstva parlamenta i vlade treba da usvoje i niz zakona. Sednici prisustvuju predsednik Moldavije Igor Dodon, ambasador Rusije Oleg Vesnecov, ambasador SAD Derek Hogan, kao i šef delegacije Evropske unije u Moldaviji Peter Mihalko.

Poslanici Demokratske partije, partije „Šor“, kao i trojica nezavisnih poslanika nisu došli na sednicu.

Tokom sednice za predsednicu moldavskog parlamenta izabrana je Zinaida Grečanij iz Socijalističke partije Moldavije.

Socijalistička partija Moldavije i blok ACUM inicirali su 8. juna održavanje konstitutivne sednice parlamenta, koja je počela 21. marta. Tada su poslanici odredili pauzu u zasedanju i više se nisu okupljali.

Parlament ima 101 poslaničko mesto, ali nijedna partija nakon izbora koji su u Moldaviji bili održani 24. februara nije imala dovoljno glasova da samostalno formira parlamentarnu većinu, zbog čega je bilo neophodno stvaranje koalicije koja bi formirala vladu

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala