Šef diplomatije Kolumbije: Ne podržavamo nasilne akcije u Venecueli

© AP Photo / Fernando LlanoNemiri
Nemiri - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kolumbija podržava samo političke i diplomatske mere za rešavanje krize u Venecueli. Ne podržavamo ni nasilne akcije, niti vojne intervencije, poručuje u intervjuu za RIA Novosti šef diplomatije Kolumbije Karlos Olmes Truhiljo.

 

Prošle sedmice u Oslu je održan novi krug pregovora između predstavnika vlasti i opozicije Venecuele. Ministar spoljnih poslova Kolumbije Truhiljo prokomentarisao je kako Bogota ocenjuje kontakte između delegacija predsednika Venecuele Nikolasa Madura i lidera opozicije Huana Gvaida, situaciju sa venecuelanskim izbeglicama u Kolumbiji, kao i planove saradnje sa Moskvom.

Jedan od ciljeva Vaše posete Rusiji ove godine je i učešće na Međunarodnom ekonomskom forumu koji se održava u Sankt Peterburgu. Da li je na marginama foruma planirano potpisivanje ugovora sa ruskim kompanijama i sa kojim?

— Moja poseta Rusiji ima nekoliko ciljeva. Prvo, to su pregovori sa mojim kolegom Sergejom Lavrovom. Drugi cilj je učešće na sastanku zajedničke međuvladine komisije za trgovinsko-ekonomsku saradnju. I treće, doputovao sam u Rusiju kako bih učestvovao na Međunarodnom ekonomskom forumu. U Sankt Peterburgu imam zakazane sastanke sa predstavnicima različitih ruskih kompanija, koji su zainteresovani za Kolumbiju. Takođe, učestvujem i na okruglom stolu na temu mogućnosti za širenje saradnje između Rusije i Latinske Amerike i specifičnih aspekata trgovinskih odnosa. Postoji interesovanje kako u Rusiji, tako i u Kolumbiji. To je proces koji će se nastaviti i širiti.

Kolumbija je ranije pokazivala interesovanje za snabdevanje ruskom pšenicom. Može li se očekivati sklapanje odgovarajućeg sporazuma?

Zastava Venecuele na ulici u Karakasu - Sputnik Srbija
Rusija spremna da u Venecuelu pošalje još vojnih specijalaca

— To pitanje još uvek nije konkretizovano, još ništa nije određeno. Postoji interesovanje, a ostalo je na odgovarajućim kompanijama.

Da li je planirana razmena poseta između Rusije i Kolumbije na najvišem nivou?

— To je jedno od pitanja o kojima sam razgovarao sa ministrom Lavrovom. Složili smo se da proširenje kontakata i poseta na najvišem nivou kako ruske strane u Kolumbiju, tako i kolumbijske u Rusiju, treba da budu osnova za dalji razvoj odnosa.

Za sada nema tačnih datuma i dogovora, ali postoji politička volja da se podstakne razmena poseta između dveju zemalja na najvišem nivou.

Sergej Lavrov je rekao da Moskva i Bogota razmatraju perspektive za nove isporuke ruskih proizvoda vojne namene u Kolumbiju. Kakvih tačno proizvoda? Kada mogu početi isporuke?

— Ne, nismo se doticali te teme ni u privatnom razgovoru, ni tokom razgovora u proširenom sastavu, niti tokom ručka. Gospodin ministar je pomenuo mogućnosti u budućnosti. To je izazvalo nesporazum u medijima. Ministar Lavrov je to spomenuo na konferenciji za novinare u kontekstu mogućnosti i težnje ka tome, ali se nije razgovaralo o tome, kao što su juče pisali pojedini mediji, najavljujući kupovinu ruskih vojnih proizvoda od strane Kolumbije. Takva izjava nije data.

Kolumbija već dugo koristi ruske vojne transportne helikoptere Mi-8/17. Da li Bogota planira novu kupovinu tih aviona? Bogota je takođe pokazala interesovanje za ruske avione „Ansat“. Da li se Kolumbija sprema da započne pregovore o kupovini?

— Nisam došao da razgovaram na tu temu. To nisu pitanja za ministra spoljnih poslova, nego za Ministarstvo odbrane. To pitanje nije razmatrano tokom pregovora.

Generalno, da li se Kolumbija plaši da nastavi vojno-tehničku saradnju sa Rusijom, s obzirom na činjenicu da su SAD u više navrata pretile sankcijama, apelujući na sve zemlje da prekinu takve kontakte sa Moskvom?

Pristalice Nikolasa Madura nose zastavu Venecuele na mitingu u Karakasu - Sputnik Srbija
Šef ruskih obaveštajaca otkriva šta se može desiti u Venecueli

— Tema vojne saradnje nije razmatrana. Govorili smo o mnogim drugim sferama saradnje: ekonomskoj, naučnoj, obrazovnoj, o uspostavljanju novih trgovinskih kanala. Postoje brojne mogućnosti u oblasti poljoprivrede, industrije, ali tema odbrane nije razmatrana i neće se razmatrati na sastancima kojima ću ja prisustvovati danas i sutra. Ova poseta je usmerena na druga pitanja: trgovinu, nauku, tehnologiju i druge važne aspekte bilateralnih odnosa.

Jedna od tema pregovora sa ministrom Lavrovom bila je i kriza u Venecueli. Karakas je prekinuo diplomatske odnose sa Bogotom još u februaru. Da li vidite mogućnost njihovog obnavljanja? Da li su planirani kontakti sa Venecuelom po pitanju zajedničke granice?

— Mnogo smo razgovarali o Venecueli. Slažemo se da je neophodno rešavanje krize u Venecueli. Imamo različita mišljenja kakav treba da bude put ka pronalaženju rešenja. Rusija ima svoje viđenje. Kolumbija je deo Grupe Lima i kao deo ovog mehanizma podržava Huana Gvaida, prelazni period i održavanje izbora. U osnovi, Kolumbija smatra da krizu treba da reše sami Venecuelanci.

Postoji li mogućnost da se obnove kontakti sa štabom predsednika Madura?

— Ne priznajemo vladu Nikolasa Madura.

Kako Kolumbija ocenjuje kontakte između predstavnika Nikolasa Madura i Huana Gvaida u Oslu?

— Odluku o takvim kontaktima donose strane koje u njima učestvuju, to je odluka predstavnika Madura i Gvaida. Kolumbija taj potez ocenjuje kao kontakte koji mogu uticati na pronalaženje načina za prelazni period i sazivanje novih izbora.

Milo Đukanović - Sputnik Srbija
Milo podržava državni udar – ali u Venecueli

SAD su izjavile da razmatraju sve varijante razvoja događaja u Venecueli. Da li je Kolumbija spremna da ustupi svoju teritoriju SAD, ukoliko dođe do američke vojne intervencije u Venecueli?

— Kolumbija podržava samo političke i diplomatske mere. Ne podržavamo ni nasilne akcije, niti vojne intervencije. Samo političke i diplomatske mere.

Da li se razmatra mogućnost isporuke još jedne serije humanitarne pomoći iz SAD u Venecuelu preko Kolumbije?

— Trenutno postoji kanal u čijem radu učestvuje Međunarodni crveni krst, pomoć pruža i UN. Kolumbija je 23. februara prikupila humanitarnu pomoć koju su izdvojile druge zemlje i obavezala se da će je čuvati. To je ono što smo učinili, ništa više. Naša obaveza je bila da je uručimo onima koji su mogli da uđu na teritoriju Venecuele. Pomoć je bila predata, ali nije isporučena u Venecuelu. Većina te humanitarne pomoći i dalje se nalazi u Kolumbiji. Kada je reč o drugim načinima isporuke pomoći u Venecuelu, mi to podržavamo. To je najvažnije. Humanitarna pomoć dolazi do onih kojima je potrebna. Bratskom narodu Venecuele je zaista potrebna ta pomoć zbog teške krize u kojoj se zemlja nalazi.

Dakle, da li su planirane nove isporuke humanitarne pomoći?

— Ne, nisu planirane nikakve nove isporuke humanitarne pomoći slične prethodnoj. Ali, naravno, Kolumbija promoviše upotrebu odgovarajućih kanala za isporuku pomoći.

Kolumbija je jedna od glavnih zemalja koje prihvataju izbeglice iz Venecuele. Tamo je otvoren centar Visokog komesarijata UN za izbeglice. Da li će Kolumbija tražiti međunarodnu finansijsku pomoć za rešavanje tog problema?

— Kolumbija je do sada prihvatila 1,3 miliona Venecuelanaca. Ova brojka ima tendenciju da se poveća, zbog toga što se situacija u Venecueli svaki dan pogoršava. Trenutni scenario ukazuje na to da bi, ukoliko se situacija u Venecueli pogorša, ta cifra mogla dostići i 1,8 miliona i to samo u Kolumbiji. Ukoliko u Venecueli dođe do katastrofe, u Kolumbiju će stići 3,5 miliona Venecuelanaca. Trenutno govorim samo o Kolumbiji. Treba uzeti u obzir i migraciju u Ekvador, Peru i druge zemlje. Kolumbija ulaže ogromne napore, koristeći nacionalne resurse, resurse nacionalnih departmana, graničnih opština. Veoma smo zahvalni za međunarodnu pomoć koju smo dobili, ali je i dalje potrebna, jer izazov prevazilazi mogućnosti našeg budžeta i nažalost, naš poziv za mobilizaciju resursa, koji bi pomogli u rešavanju krize, nije dobio potreban odziv. Saopštavamo međunarodnoj zajednici da mi, Kolumbijci, ulažemo velike napore, zahvalni smo za međunarodnu pomoć, ali pomoći nema dovoljno, potrebno nam je više, jer je reč o regionalnoj i globalnoj krizi. Tražimo finansijsku međunarodnu pomoć od samog početka, stalno, a nedavno smo ponovo istupili sa tom molbom. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala