Sa Gaspromom dogovorena gasifikacija Republike Srpske

© Sputnik / Egor Eryomov / Uđi u bazu fotografija"Gaspromova" stanica za distribuciju gasa
Gaspromova stanica za distribuciju gasa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović dogovorili su se na sastanku s predsednikom Upravnog odbora ruskog giganta „Gasproma“ Aleksejem Milerom u Sankt Peterburgu da u RS bude doveden gas.

Na sastanku je najavljeno da bi realizacija gasifikacije Republike Srpske trebalo da počne na jesen, prenosi RTRS.

Kako je navedeno, projekat bi trebalo da bude realizovan odvajanjem kraka ruskog gasovoda „Turski tok“ za Republiku Srpsku.

Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Dodik: Kad god Rusija krene napred, Zapad pokušava da je zaustavi

Dodik je ranije najavio da će sa predstavnicima „Gasproma“, osim o odvajanju kraka za Republiku Srpsku kako bi doveli gas u Banjaluku iz ekonomskih i ekoloških interesa, razgovarati i o izgradnji gasne termoelektrane.

Zvaničnici RS učestvuju na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, koji ove godine beleži rekordnu posećenost — više od 1.500 kompanija iz sveta, 17.000 panelista, predstavnika vlada, stručnjaka iz raznih oblasti, ali i hiljade novinara koji prate taj značajan skup.

Dodik i Cvijanovićeva su juče prisustvovali plenarnoj sednici Ekonomskog foruma, na kojoj su govorili predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, predsednik Kine Si Đinping i generalni sekretar UN Antonio Gutereš, a razgovarali su i sa predstavnicima kompanije „Zarubežnjeft“.

Tokom Foruma potpisana je „Mapa puta“ — aktivnosti za realizaciju prioritetnih pravaca saradnje Sankt Peterburga i Republike Srpske od 2019. do 2021. godine, a na marginama skupa Dodik i Cvijanovićeva su imali brojne bilateralne susrete, preneo je Tanjug.

Dodik je, između ostalih, razgovarao u odvojenim susretima sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom i ministrom inostranih poslova Katara Muhamedom binom Abdulrahmanom el Tanijem.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala