Dodik: Kad god Rusija krene napred, Zapad pokušava da je zaustavi

© Sputnik / Olivera IkodinovićMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je u Sankt Peterburgu da odnosi Rusije i Republike Srpske idu uzlaznom putanjom i da se saradnja razvija u svim pravcima, pre svega političkim i ekonomskim.

Mapa BiH - Sputnik Srbija
Da li je Dodik našao spasonosno rešenje za opstanak BiH?

Prema njegovim rečima, Rusija razume situaciju u regionu i samoj BiH i veoma se korektno ponaša u pogledu Dejtonskog mirovnog sporazuma, podržava teritorijalni integritet BiH, ali isto tako je u poziciji odbrane autonomnih prava koje je Republika Srpska dobila putem Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH.

„I zalaže se za rešenja koja će biti stvar dogovora unutar BiH, a ne nametnuta od bilo koje strane i to je ono što mi pozdravljamo. Naravno, drugi segment pitanja je vezan za ekonomske odnose i tu je najizraženije pitanje vezano za rad rafinerija nafte i ulja, a ’Zarubežnjeft‘ je vlasnik tih kompanija“, rekao je Dodik u razgovoru za Sputnjik, drugog dana Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu na kojem učestvuje.

On je istakao da su odnosi Rusije i Srpske dobri i puni razumevanja u funkciji podrške.

„Odnosi sa Rusijom su dobri i idu uzlaznom putanjom. Rusija primećuje naše ponašanje u vezi, pre svega, sa činjenicom da Republika Srpska nije dozvolila BiH, iako je to htela, da uvede sankcije Rusiji. Naravno, da to ne bi bilo nešto snažno štetno za Rusiju, ali je to veoma jaka politička poruka — da je Republika Srpska, pored silnih pritisaka, koji nisu bili mali u tom nekom vremenu, izbegla i odbila te pritiske i nije poklekla zahtevima da se uvedu sankcije Rusiji. S druge strane, Rusija razume situaciju i naši odnosi su na tom i na nekim globalnim pitanjima apsolutno puni razumevanja i u funkciji podrške.“

Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Dodik za Sputnjik: BiH je dospela u glib iz kog teško može da se izvuče

Dodik je naglasio da uprkos pritiscima Republika Srpska nije za ulazak BiH u NATO, već da je privržena vojnoj neutralnosti, te da se i time šalje važna poruka Rusiji.

„Postoje stalni pritisci u vezi sa učlanjenjem u NATO — određene snage u BiH to žele, a Republika Srpska vodi politiku vojne neutralnosti i mislim da i time šaljemo poruku da mi ne želimo da budemo deo struktura sa kojima Rusija ima nekih globalnih problema. I danas na forumu je bilo dobro čuti predsednika Putina koji je na pitanje u vezi sa Ukrajinom rekao da je to istorijski jedan prostor, jedan narod i da u tom pogledu treba očekivati neke odnose i u budućnosti. Tako da u ovo vreme nekog ekscesa mi ne bi trebalo da gubimo prijatelje zbog nekih nastojanja zapadnog sveta. Kad god Rusija krene sa svojom ekonomijom i snagom napred, on nađe neki način — da li su to rat ili sankcije — da je zaustavi, da spreči njeno poziciranje na globalnom nivou.“

Dodik je rekao da je gasifikacija Republike Srpske bila glavna tema njegovih razgovora u Sankt Peterburgu tokom ekonomskog foruma.

„Danas sam imao niz sastanaka sa ljudima iz privredne sfere, pre svega sa ’Gaspromnjetom‘ i ministrima iz Srbije sa kojima treba, pre svega, da kod ’Gasproma‘ obezbedimo projekat za snabdevanje Republike Srpske gasom“, naveo je Dodik, koga još očekuje važan sastanak sa rukovodstvom „Gasproma“ o priključenju Republike Srpske na gasovod „Turski tok“, s obzirom da je veoma aktuelno pitanje gasifikacije, koja je u Srbiji već počela i da je ranije razmatrana mogućnost da se izgradi gasovod preko Srbije i Bijeljine i do Banjaluke.

Predsednik RS Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Dodik: U toku pokušaj da se izazove egzodus Srba

U Sankt Peterburgu je prošle godine, zahvaljujući gradskim vlastima koje su obezbedile prostor, otvoreno Predstavništvo Republike Srpske, a odnosi tog grada i Srpske bazirani na već nekoliko sporazuma.

„Juče je potpisan novi trogodišnji sporazum o saradnji i to poprima onaj značaj koji smo i planirali da ga obezbedimo, u smislu kontakt tačke za različite subjekte u privredi, kulturi, obrazovanju, novim tehnologijama i bilo gde, koji bi mogli da približe odnose Sankt Peterburga i Republike Srpske.“

Pored susreta sa ruskim zvaničnicima, šefovima kompanija i privrednicima Dodik se na marginama ekonomskog foruma sastao i sa ministrom inostranih poslova Katara Muhamedom binom Abdulrahmanom el Tanijem. On je rekao da je Katar prisutan u BiH sa nekom vrstom investicija, ali da su zainteresovani i da realizuju nova ulaganja.

„Razgovarali smo o bilateralnim odnosima, potrebi da se obezbede ili stimulišu investicije katarskih investitora u BiH i u tom pogledu smo analizirali određene projekte koji su bili u toku. Interes katarskih investitora je da grade hotele u BiH, a time se razvija turizam, koji bi mogao da pomogne samoj BiH da poboljša svoju ekonomiju“, rekao je Dodik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala