Đukanović: Predano ću raditi na obnovi crnogorske autokefalne crkve

Pratite nas
Na izbornoj konferenciji Demokratske partije socijalista (DPS) Nikšić predsjednik partije Milo Đukanović kazao je da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) pokušava da čuva “infrastrukturu velike Srbije”.

Manastir Morača - Sputnik Srbija
Crna Gora sprema otimačinu crkvene imovine neviđenu u modernoj Evropi
„Pričom o prekograničnim eparhijama, suprotno osnovnim principima organizacija pravoslavlja svuda u svetu, Srpska pravoslavna crkva se služi da bi čuvala infrastrukturu velike Srbije u koju veruju. Veruju da je Crna Gora greškom postala nezavisna i da će nas vreme dovesti do spoznaje te greške i do potrebe da se opet okrenemo izgradnji velike Srbije. Moramo svojom postojanošću, odlučnošću, vizionarstvom da im kažemo da od toga nema ništa, da naše odluke nisu greške, već temeljno promišljene i da njima ispravljamo teške istorijske nepravde nanete Crnoj Gori i generaciji naših predaka. Da na taj način otvaramo jasnu viziju evropske budućnosti i da nas u tome niko ne može skrenuti“, poručio je Đukanović.

„Danas Srpska pravoslavna crkva pokušava da kroz razne forme opstruira ono što su evropska htenja i ambicije savremene Crne Gore, želeći da na taj način čuva svoj verski monopol u Crnoj Gori, opstruira uspostavljanje pravne države i da i dalje nastavi da koristi ono što joj, saglasno pravnom sistemu Crne Gore, ne pripada. Ona pokušava da na taj način ispravlja ono što su, tobož, kako to oni misle, kratkovide ovovremene politike odlučile. To saopštavaju vrlo jasno kroz stavove da države nastaju i nestaju, a crkva je starija od svega toga“, dodao je predsednik DPS-a.

Đukanović je najavio da će predano raditi na obnovi crnogorske autokefalne crkve, dopadalo se to nekome ili ne, kao i da će garantovati stvarnu, a ne formalnu slobodu veroispovesti.

„Nećemo dozvoliti da savremena Crna Gora živi pod diktatom jedne verske organizacije koje predstavlja relikt prošlosti i koja nikako ne može da shvati da je to vreme odavno prošlo i da i Crna Gora, baš kao i Srbija i sva društva na Zapadnom Balkanu, imaju pravo na svoju doslednu evropsku budućnost“, poručio je prvi čovek DPS-a.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala