Berlin je konačno čuo Srbe

Pratite nas
Mir je od najvećeg značaja i prvi preduslov za bilo kakav dogovor Beograda i Prištine, kaže za Sputnjik iz Berlina predsednik Srpske liste Goran Rakić. Nemačka je, primajući našu delegaciju, poslala poruku da će mnogo ozbiljnije gledati na sâm položaj Srba na KiM, ocena je politikologa Stefana Filipovića.

Delegacija političkih predstavnika Srba sa Kosova drugi dan boravi u Berlinu, gde su imali niz sastanaka sa zvaničnicima Nemačke, između ostalog i sa savetnikom kancelarke Angele Merkel Matijasom Lutenbergom, specijalnim izaslanikom sa jugoistočnu Evropu Kristijanom Helbahom, kao i sa poslanicima Bundestaga Josipom Juratovićem i Manuelom Sarazinom.

Priština, Kosovo - Sputnik Srbija
Novi talas svetske politike potopiće Kosovo

Goran Rakić, predsednik Srpske liste koji se nalazi sa delegacijom Srba u Nemačkoj, u pisanoj izjavi za Sputnjik kaže da je u trenutku kada prištinski zvaničnici nastoje da lažima opravdaju anticivilizacijske takse i blokiraju dijalog, delegacija Srpske liste održala seriju sastanaka u Berlinu na svim nivoima, od članova Bundestaga do savetnika kancelarke Angele Merkel i upoznala ih sa problemima srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

„Jasno smo poručili da opstrukcija dijaloga od strane Prištine podiže tenzije na terenu, kao i da su najnovije akcije koje su rezultirale brutalnim upadom na sever Kosova i Metohije duboko uznemirile srpski narod. Mir je od najvećeg značaja i prvi preduslov za bilo kakav dogovor Beograda i Prištine“, ističe Rakić za Sputnjik.

On je dodao da su Srbi pokazali da žele da žive slobodni i da ni pod pritiskom iz Prištine nisu spremni da posustanu u borbi za bolju budućnost i očuvanje svoje slobode, kao što čuvaju, neguju i jačaju vezu Beograda sa srpskim narodom u pokrajini.

Zastave Albanije i Kosova u Prištini - Sputnik Srbija
Prištinski mediji objavili detalje navodnog sporazuma za Kosovo

„Srpski narod i mi u Srpskoj listi imamo puno poverenje u srpski pregovarački tim predvođen predsednikom Aleksandrom Vučićem, ali je za nastavak dijaloga potrebno povući anticivilizacijske takse. Iako je Nemačka priznala Kosovo, stekli smo utisak da su dobro razumeli naše poruke na sastancima koje smo imali“, navodi Rakić.

Politikolog sa Kosova i Metohije Stefan Filipović smatra da je ova poseta delegacije Srpske liste Nemačkoj izuzetno korisna za Srbe na Kosovu i to iz više razloga.

„Mislim da je Berlin poslao poruku, primajući ovu delegaciju, da će mnogo ozbiljnije gledati na sâm položaj Srba na Kosovu i Metohiji i da će oni više biti uključeni u proces“, kaže Filipović, dodajući da ova poseta upravo i znači uključivanje u čitav proces Srba na Kosmetu.

Prema njegovim rečima, izbor delegacije je odličan, jer su u njoj podjednako zastupljeni predstavnici Srba i sa severa, ali i sa ostatka Kosova, što je dobro za naš narod na Kosovu.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić - Sputnik Srbija
EKSKLUZIVNO Dačić objasnio Amerikancima zašto je napisao „Kosovo je Srbija“ na sto dolara

„Svaki zastoj u dijalogu, svaki problem u njemu ima najviše uticaja na kosovske Srbe. Mislim da je to Berlin prepoznao i ja to pozdravljam, kao i uključivanje Srba sa Kosova u visoke političke procese“, ističe Filipović.

Srbi su sa nemačkim domaćinima razgovarali i o Zajednici srpskih opština, dijalogu Beograda i Prištine, taksama.

U delegaciji su osim predsednika Srpske liste Gorana Rakića i potpredsednik Dalibor Jevtić i članovi predsedništva Bratislav Nikolić i Saša Milosavljević. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala