Cvijanovićeva: RS stabilna i funkcionalna, na nivou BiH mrtvilo

© Sputnik / Aleksandar MilačićŽeljka Cvijanović
Željka Cvijanović  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je Srpska stabilna, sigurna, funkcionalna i sposobna da odgovori na izazove i probleme, dok je na nivou BiH opšte mrtvilo, što se vidi na primeru Saveta ministara u tehničkom mandatu.

 

Cvijanovićeva je naglasila da su u Srpskoj nakon izbora pokazani sposobnost, kapacitet i volja za formiranje vlasti, te konstituisana nova Vlada, koja je bez dana pauze nastavila da funkcioniše preuzimanjem dužnosti od prethodnog saziva, prenosi RTRS.

Ona je istakla da je potencijal ove Vlade kombinacija iskustva i zrelosti sa entuzijazmom i energijom mladih ljudi, kojih je mnogo u novom sazivu.

Mapa BiH - Sputnik Srbija
Da li je Dodik našao spasonosno rešenje za opstanak BiH?

„Ostavljeno joj je dobro nasleđe, a i oni su nastavili sa dobrim radom. U prethodnom periodu smo napravili dobru osnovu, povećavali plate i penzije, donosili zakonska rešenja koja su ranije bila nezamisliva“, rekla je Cvijanovićeva za Televiziju K3.

Ona je naglasila da se ne može ni pretpostaviti kada će vlast biti formirana na nivou BiH, jer ne postoji konkretan problem koji je do toga doveo.

„To ne možemo objasniti ni na jedan drugi način nego da je reč o političkoj igri, mrcvarenju i ucenjivanju. U ovakvim stvarima ne možete imati nikakvu predvidivost i smatram da smo svi postali zarobljenici politike iz političkog Sarajeva“, navela je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da su i institucije EU vrlo jasno rekle da je nužno sprovesti izborni rezultat i formirati vlast da bi BiH dobila kredibilitet, jer evropski put podrazumeva aktivizam svih nivoa vlasti.

Komentarišući insistiranje političkog Sarajeva na članstvu u NATO-u, Cvijanovićeva je rekla da je to nepotrebno nametnuto kao tema, da bi se imalo opravdanje zašto nije formirana vlast.

„Ovde je logika sledeća — imate jasne pobednike među partijama u sva tri naroda, možete ispuniti sve što je predviđeno, onda formirate vlast i bavite se temama koje su u nadležnosti Saveta ministara i pokazujete aktivan odnos prema EU“, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je podsetila da je ovo izborna godina u EU, kada će biti formirane evropske institucije i ocenila da to treba iskoristiti.

„Oni hoće rezultat i mi hoćemo rezultat. To je politički pragmatizam. Ali sada u BiH na dnevnom redu nije ništa, osim prazne priče da treba da prihvatimo nešto da bismo formirali Savet ministara. To je ucena“, rekla je Cvijanovićeva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala