Vučić: To slušam od Amerikanaca dugo — neću da pristanem!

© Tanjug / Zoran ŽestićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa odličnim raspoloženjem odlazi u Bratislavu, gde će učestvovati na forumu sa predsednikom privremenih kosovskih institucija Hašimom Tačijem jer je oslobođen svake krivice i odgovornosti za ono što se danas dešava na KiM.

„Lako vam je jer idete da govorite istinu, da govorite ono što svi oni vide i što svi znaju“, rekao je Vučić, gostujući na TV Prva. 

Kako je naveo, svi znaju šta je istina, ali suština je u tome da drže svoju stranu.

„Ma koliko oni svi znali da smo mi u pravu, oni će biti na strani Prištine. Šta god da ja kažem o EU i Kosovu, oni će biti na strani svog čeda, koje su napravili. Oni neće da se odreknu onoga u šta su uložili sve ove godine“, rekao je Vučić.

Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Dačić u akciji ispisivanja „Kosovo je Srbija“ na novčanicama

Na pitanje da li je ljut na EU, Vučić je rekao da ne može to da kaže:

„Ne mogu da kažem da sam ljut, više sam razočaran. Više od šest godina ne možemo da dobijemo ono što su Albanci potpisali. U politici nema šta da se ljutite, to nikome ne pomaže, možete samo da budete razočarani“.

Predsednik je istakao da će tokom sastanaka koje će imati u Bratislavi sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Filipom Rikerom tražiti pomoć u ukidanju taksi.

„Neću da dozvolim nikada da oni povuku takse, a da posle od nas traže da priznamo Kosovo ili da učinimo neki gest. To slušam od Amerikanaca dugo i na to neću da pristanem i rekao sam im to stotinu puta“, rekao je Vučić na televiziji Prva.

On je naveo da će Ramuš Haradinaj pokušati danas da Angelu Merkel prevari tako što će da joj kaže da će da formira ZSO u obliku nevladine organizacije, a da takse neće ni pomenuti.

„To je njegova besmislena igra, zna da od toga nema ništa jer Srbija na to neće da pristane“, rekao je Vučić i dodao da to zna i Merkelova.

Razgraničenje najzdravije za Srbiju

Naveo je i da je sednica SB UN o KiM, koja će biti održana 10. juna u Njujorku, važna, ali da neće rešiti ništa, kao i da je sastanak u Parizu koji bi trebalo da se održi 1. i 2. jula mnogo važniji.

„U suštinskom političkom smislu, Pariz je mnogo važniji, ali da li će ga uopšte biti? Baš zato što je mnogo važniji nisam siguran da će ga biti“, rekao je Vučić za TV Prva.

Vučić je rekao da se zalaže za razgraničenje na Kosovu, ocenivši da je to „apsolutno najzdravije za Srbiju i Srbe“.

Krst sa crkve Svetog Andreje u Podujevu, srušen 17. marta 2004. - Sputnik Srbija
Haradinaj Nemcima podmetnuo pravoslavnu crkvu kao katoličku

„Ja sam za razgraničenje i toga se ne stidim, ali Srbi su protiv toga i ja sam razumeo poruku naroda. Mi nismo spremni da čujemo istinu o Kosovu, čak i kad je svi znaju. Neće to ljudi da prihvate jer to dira u njihove emocije“, kazao je predsednik Srbije.

Upitan kako se meri šta je interes srpskog naroda i da li je dobro, ako je Pariz toliko važan, da bilo koja strana bude izričita, Vučić kaže da nije izričit ni u čemu osim u tome da ne zna šta da razgovara s nekim ko ne dozvoljava slobodan protok robe.

„Koja je to tema o kojoj da razgovaramo? Kažem da smo u najtežoj poziciji, ali pitam šta možemo da uradimo. Nisam čudotvorac, samo sam predsednik zemlje. Šta je to što hoćete da uradim? Recite, predložite?“, rekao je on.

Na pitanje novinara da li Evropa ne želi da se bavi nama zbog svojih pitanja, Vučić kaže da smo mi njima „kao kamen u cipeli“.

„Ali, pitam važnije pitanje — šta da uradim, i nemate odgovor. Nema ga niko. Ono što postoji u Srbiji jeste — ti si, Vučiću, kriv za sve, nisi zaslužan ni za šta, ali si kriv za sve. Sve te stručnjake pitam šta je njihova ideja. Nisam čuo šta je njihova ideja, samo kako će da pametuju“, zaključio je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće na međunarodnoj konferenciji „Globsek“, koja danas počinje u Bratislavi i traje do subote, 8. juna, potvrđeno je Tanjugu u kabinetu predsednika.

On će na konferenciji učestvovati na panelu na kom će se raspravljati o budućnosti dijaloga između Beograda i Prištine.

Na skupu će učestvovati i predsednik Crne Gore Milo Đukanović, a ranije je potvrđeno i učešće predsednika privremenih kosovskih institucija Hašim Tači.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala