Popović: Nema sankcija u vreme digitalizacije

© Vlada SrbijeNenad Popović
Nenad Popović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović ocenio je na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sant Peterburgu da ekonomske sankcije danas nemaju nikakvog smisla i da sankcije EU prema Rusiji nemaju nikakav ekonomski benefit za evropske kompanije, štaviše, donose im samo gubitke.
Sir - Sputnik Srbija
Potvrđeno Sputnjiku: Od oktobra — srpski sirevi i rakija i u Evroaziji

„Danas u 21. veku u vremenu digitalizacije, novih tehnologija, veštačke inteligencije sankcije nemaju smisla. To je stvar neke daleke prošlosti kada su hteli da kažnjavaju neke zemlje. Srbija je bila pod sankcijama i mi najbolje znamo šta je to. Danas treba da svi radimo zajedno, potrebna nam je otvorena ekonomija, potreban je dijalog u svetlu novih tehnologija. Moramo da sarađujemo što više i tu jeste i budućnost. I siguran sam da je za ekonomsku budućnost i Srbije i Mađarske i Rusije i svih evropskih zemalja veoma važna saradnja, što veća i jača, a posebno u novim tehnologijama“, rekao je Popović.

Srpski ministar je na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu učestvovao na panelu „Rusko-evropski odnosi danas i sutra: izazovi i mogućnosti za ekonomsku saradnju“, gde je rekao da Srbija zbog bescarinskih sporazuma koje ima sa EU i Rusijom može da bude ekonomski most između Rusije i Zapada, posebno u uslovima obostranih sankcija koje su na snazi od 2014. godine.

On je pozvao investitore iz Rusije i EU da ulažu u Srbiju, posebno u oblast IT i inovacija, podsećajući da u Srbiji posluju neke od najvećih svetskih IT i tehnoloških kompanija — američki „Majkrosoft“, francuski „Šnajder elektrik“, nemački RTRK, američki „En-Si-Ar“, nemački „Simens“.

Popović se na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu sastao i sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom, sa kojim je razgovarao o primeni novih tehnologija i potpisivanju memoranduma sa Vladom Mađarske u oblasti inovacija i novih tehnologija.

„Takođe smo razgovarali i sa nekoliko velikih ruskih kompanija koje su zainteresovane da ulažu u Srbiju u oblasti inovacija, novih tehnologija, blokčejn tehnologija i veštačke inteligencije. Siguran sam da će u narednih nekoliko nedelja oni posetiti Srbiju, a u toku jula su dogovoreni i susreti i očekuje se dolazak dve velike ruske korporacije koje su zainteresovane da ulažu u industriju Srbije“, rekao je Popović, ali nije želeo da otkrije o kojim ruskim kompanijama je reč.

Popović se u Sankt Peterburgu sastao i sa predstavnicima stranih kompanija koje učestvuju na forumu iz IT sektora i kompanijama koje se bave veštačkom inteligencijom.

© Vlada SrbijeMinistar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović na ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu
Popović: Nema sankcija u vreme digitalizacije - Sputnik Srbija
Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović na ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu

„To su kompanije koje su čule za veliki potencijal koji Srbija ima u informacionim tehnologijama, digitalizaciji i žele da ostvare kontakt sa našim kompanijama. Sve sam ih pozvao da dođu u Srbiju da nas posete...“, dodao je Popović.

On je ukazao da se Srbija ove godine, prvi put i jedina u regionu, našla u istraživanju najrenomiranije svetske istraživačke kuće za startap ekosisteme „Startap Džinom“ iz San Franciska i da se našla u top pet svetskih startap ekosistema po broju pristupačnog kvalitetnog inženjerskog kadra.

„’Startap Džinom‘ je rekao da je Srbija, odnosno da su Beograd i Novi Sad u pet najboljih mesta za investicije u startap kompanije i ta novost je brzo došla do svih zainteresovanih kompanija u celoj Evropi i svetu i siguran sam da će tih kompanija biti još više i da će Srbija, zbog ovog potencijala koji ima u izvozu inovacionih tehnologija iinovacionih IT usluga po celom svetu, u ovoj godini imati još veći izvoz i da će rezultat svega toga biti mnogo više radnih mesta i veće plate za naše građane“, rekao je Popović.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala