Nova špijunska afera na Zapadu: Ruski diplomata meta prljavih insinuacija

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaMarsej
Marsej - Sputnik Srbija
Pratite nas
Generalni konzulat Rusije u Marseju reagovao je na članak francuskog lista „Mond“ o otkrivanju „ruskog špijuna“ koji je, navodno, bio diplomata u Francuskoj i Švajcarskoj.

„To je prljava insinuacija koju mi ne želimo da komentarišemo“, izjavili su za Sputnjik u ruskom predstavništvu.

Rusko vojno osoblje - Sputnik Srbija
Šunjaju li se špijuni unutar elite Rusije

Ranije je francuski list „Mond“ objavio članak u kojem se navodi da je 2018. godine čoveka po imenu Sergej Žoltikov, koji je 2016. godine bio zamenik konzula u Generalnom konzulatu Rusije u Marseju, raskrinkala švajcarska obaveštajna služba kao špijuna.

Kako se navodi, informacije o tome čime se bavio Žoltikov švajcarska strana je predala francuskoj kontraobaveštajnoj službi — Glavnoj upravi unutrašnje bezbednosti Francuske (DGSI). U isto vreme, u tekstu se objašnjava da „Ministarstvo inostranih poslova Francuske nije znalo da on postoji“.

Kako se tvrdi u članku, Žoltikov je poznavao Ruse Jevgenija Serebrjakova i Alekseja Morenca, koje su u oktobru 2018. godine vlasti Holandije i SAD optužile za umešanost u pripremu sajber napada, između ostalih i na Organizaciju za zabranu hemijskog oružja.

„Prema podacima švajcarske tajne službe, Žoltikov je u martu 2017. godine bio odgovoran za logistiku i osiguravao bezbednost dueta Serebrjakov-Morenc u Lozani, tokom hakerske operacije protiv antidoping agencije VADA“, tvrdi list.

Pored toga, Žoltikov je navodno sarađivao sa Serebrjakovim i Morencom i 2018 godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala