Direktor „Gasproma“: Nema zime za Srbe

© Ministarstvo energetikeAntić i Miler na forumu u Sankt Peterburgu
Antić i Miler na forumu u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef „Gasproma“ Aleksej Miler izneo je čvrst stav da Srbija apsolutno može da očekuje da će „Gasprom“ obezbediti sve neophodne količine gasa za snabdevanje Srbije, izjavio je ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić nakon sastanka sa Milerom u Sankt Peterburgu.
Sir - Sputnik Srbija
Potvrđeno Sputnjiku: Od oktobra — srpski sirevi i rakija i u Evroaziji

Antić je ocenio da je sa Milerom imao „izuzetno važan, značajan i više nego dobar sastanak“, a kako je rekao razgovarali su o „našoj ukupnoj saradnji“.

Na sastanku je bilo reči i o strateškoj investiciji — izgradnji nacionalnog magistralnog gasovoda, od bugarske do mađarske granice, kojim će se dopremati gas i iz „Turskog toka“.

Projekat izgradnje gasovoda koji razvija „Gastrans“, srpsko-rusko preduzeće, razvija se u skladu sa dinamikom, naglasio je srpski ministar.

„Konstatovali smo da postoje svi uslovi da linijski deo tog gasovoda bude završen sredinom decembra, kao što smo i planirali. Ovo je veliki i važan projekat za Srbiju koji menja našu poziciju na gasnoj mapi. To dugoročno obezbeđuje da Srbija ima sigurno snabdevanje gasom“, kazao je Antić.

© Sputnik / Olivera IkodinovićAleksandar Antić na forumu u Sankt Peterburgu
Direktor „Gasproma“: Nema zime za Srbe - Sputnik Srbija
Aleksandar Antić na forumu u Sankt Peterburgu

Prema njegovim rečima, to omogućava dalju reindustrijalizaciju Srbije i značajne nove projekte.

Sergej Lavrov i Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Obećanje Srpskoj: Ruski helikopteri stižu u zavod „Orao“

„U tim novim projektima konstatovali smo da se projekat ’Te-to Pančevo‘, koji razvija kompanija ’Gasprom energoholding‘, zajedno sa NIS-om, dobro razvija. Taj projekat će biti završen tokom 2020. godine, ali imamo i nove planove — nove gasne elektrane“, naveo je ministar. Dodao je i da će razgovori na tu temu na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu biti nastavljeni sa „Gasprom energoholdingom“ u toku sutrašnjeg dana.

Antić je naglasio da će u narednom periodu biti intenzivirani razgovori o daljoj gasifikaciji Srbije i da će to biti jedan od prioriteta našeg zajedničkog rada.

„To je neka alternativna gasifikacija Srbije, odnosno mogućnost gasifikovanja onih delova Srbije koji nisu pokriveni mrežom gasovoda tako što bismo omogućili snabdevanje tih područja gasom preko LNG, odnosno SPG — komprinovanog gasa koji bi se proizvodio na teritoriji Republike Srbije“, rekao je ministar.

Antić će sutra u Sankt Peterburgu razgovarati i sa šefom „Gaspromnjefta“ Aleksandrom Djukovim i šefom „Gasprom energoholdinga“ Denisom Fjodorovim.

„Nastavićemo razgovore sa svim značajnim energetskim kompanijama tokom naredna dva dana ovog izuzetno značajnog ekonomskog foruma“, rekao je Antić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala