Amerika predlagala Rusiji novi referendum na Krimu

© Sputnik / Alekseй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaLuka u Sevastopolju
Luka u Sevastopolju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov je u intervjuu za ruske medije podsetio da je Džon Keri, koji je u to vreme bio državni sekretar SAD, predlagao da se održi još jedan referendum o samoopredeljenju Krima.
Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto - Sputnik Srbija
Mađarska pozvala EU: Razmislite o ukidanju sankcija

„Setimo se sankcija koje su motivisane Krimom i koje se objašnjavaju Krimom, a zaboravlja se da su građani poluostrva glasali apsolutno slobodno. Ne otkrivam nikakvu tajnu, u aprilu 2014. godine državni sekretar SAD Džon Keri je rekao: ’Sve je jasno. Sve se desilo tako kako je želeo narod Krima, ali radi reda održite još jedan referendum‘“, rekao je Lavrov u intervjuu za televiziju RBK.

„Zbog čega? Ako vam je sve jasno, zašto još jednom terati ljude da glasaju?“, zapitao se šef ruskog spoljnopolitičkog resora.

Krim je postao deo Rusije u martu 2014. godine na referendumu održanom 16. marta, nakon državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača u Republici Krim i 95,6 odsto glasača u Sevastopolju. Moskva je više puta izjavljivala da su stanovnici poluostrva svoju volju izrazili demokratski i u punom skladu sa međunarodnim zakonom i Poveljom UN. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je „konačno zatvoreno“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala