Albanska „hobotnica“: Ko zaista stoji iza projekta „velike Albanije“

© AP Photo / Hektor PustinaProtesti u Tirani
Protesti u Tirani - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nije realno očekivati neke rezultate u borbi protiv albanske mafije, jer je ona globalna i upravlja svim teritorijama na kojima žive Albanci, ocenjuje predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun i upozorava da je „pomoćna baza“ te mafije i na Kosmetu.

Tekst objavljen u nemačkom „Bildu“, garniran snimcima koji dokazuju da je jedan albanski narko-bos „kupovao“ glasove za Socijalističku partiju premijera Edija Rame nije prvi tekst u zapadnim medijima u kojem se tvrdi da je Albanija — mafijaška država.

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže za Sputnjik da se tekst u „Bildu“ poklapa sa demonstracijama pristalica albanskih opozicionih partija protiv Edija Rame, čiji lideri tvrde da je on glavni kriminalni bos u Albaniji.

Edi Rama - Sputnik Srbija
Objavljeni snimci — kako je narko-kartel kupovao glasove za Ramu

On podseća da su takva saznanja objavljivana u više navrata proteklih godina i dodaje da nema nikakve dileme da su novinari došli do tih informacija od pojedinih bezbednosnih službi koje su zadužene za borbu protiv organizovanog kriminala.

Holanđani su nedavno zahtevali da se ukine vizna liberalizacija za građane Republike Albanije zbog poplave albanskog kriminala, a Britanci su, maltene, zvanično objavili da ne mogu da se obračunaju sa albanskim kriminalcima i da oni sada kontrolišu Albaniju.

„Međutim, Albanija je članica NATO-a, Albanija im završava neke poslove i podrška koja se pruža Ediju Rami je verovatno sastavni deo nekih geopolitičkih igara i tu se onda gleda blagonaklono ili se prećutkuje taj deo ilegalnih aktivnosti, kojima se on, prema pisanjima medija, očigledno bavi“, objašnjava Drecun.

Međutim, to nije slučaj samo sa Edijem Ramom, jer se i prethodni premijer Albanije Salji Beriša, koji sada govori da je Edi Rama glavni kriminalni bos, bavio kriminalnim aktivnostima. Na severu Albanije, u kući, odnosno dvorištu Saljija Beriše bila je glavna baza terorista koji su se svojevremeno ubacivali na Kosmet, podseća Drecun.

Antivladini protesti u Tirani 2. juna 2019. - Sputnik Srbija
Hoće li Rama potegnuti poslednji adut: Zapaliti Kosovo!

Albanija jeste nosilac kriminala u regionu, sa svojim „pomoćnim bazama“ na Kosmetu i u Makedoniji, naglašava naš sagovornik i dodaje da je očigledno čitava priča oko Albanije vezana za narastanje globalne moći albanske mafije, koja je sada, prema nekim tvrdnjama, već četvrta ili peta mafija na svetu.

„Zašto nema energične borbe protiv te mafije, naročito na njenom izvorištu — u Albaniji i na Kosmetu, to je pitanje za zapadne vlade. Međutim, očigledno je da tu postoje razna cinculiranja, političke igre, tako da je situacija dosta komplikovana. Jednostavno ne vidimo tu uspešno organizovanu, efikasnu borbu Zapada protiv organizovanog kriminala i situacija je tim opasnija što je taj organizovani kriminal, odnosno albanska mafija povezana sa radikalnim islamističkim i terorističkim grupacijama“, ističe Drecun.

Ukoliko bi i došlo do promene vlasti u Albaniji, teško je prognozirati da li bi se država mogla obračunati sa mafijom, jer, kako kaže, pitanje je da li Albanija kao država ima dovoljno kapaciteta, ako postoji politička volja, za obračun sa mafijom.

„Ne zna se ni koliko su lideri opozicije nezavisni od albanske mafije i koliko bi njihovo delovanje moglo da bude upereno protiv mafije, ali čini mi se da nije realno očekivati neke rezultate u borbi protiv albanske mafije, jer je ona globalna, ona upravlja svim teritorijama na kojima žive Albanci, ona rukovodi stvaranjem ’velike Albanije‘. Zapravo, ako Zapad želi efikasnu borbu protiv organizovanog kriminala u Albaniji, morao bi da udari na vrh globalne albanske mafije, jer tu je ta vrhuška, tu su ti mozgovi koji odlučuju o svemu tome, a Edi Rama je samo sastavni deo globalne albanske mafije“, zaključuje Drecun.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala