Predsednik Severne Makedonije hoće datum od EU: Mi smo spremni

© AP Photo / Stevo PendarovskiPredsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski
Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski rekao je da od Evropske unije očekuje liderstvo i odlučnost u određivanju datuma za pregovore o učlanjenju sa Severnom Makedonijom, prenosi televizija „Sitel“.

Zoran Zaev u Podgorici - Sputnik Srbija
Braća po NATO-u vode region u „svetlu budućnost“, a preti im mračni scenario
„To je dobitna kombinacija za sve zainteresovane strane“, istakao je Pendarovski i dodao da Evropska unija treba da ostane dosledna kada je reč o visokim očekivanjima koje je kreirala kod građana.

„Ukoliko Severna Makedonija i Albanija ne dobiju datum za pregovore o učlanjenju, a Bosna i Hercegovina ne dobije pozitivno mišljenje na zahtev za učlanjenje, umesto suštinskog napretka u regionu ponovo ćemo se suočiti sa razočaranjem“, rekao je Pendarovski.

Kako je kazao, svako dodatno odlaganje pregovora će narušiti kredibilitet Evropske unije, demotivisati građane, usporiti proces reformi i negativno uticati na stabilnost u regionu, preneo je Tanjug.

„Spremni smo da započnemo pregovore o pristupanju u EU. Učlanjenje u EU i NATO je naš najviši strateški interes. Nadam se da će EU pratiti primer NATO-a i predložiti datum za početak pregovora“, naglasio je Pendarovski.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala