Gotovo je s tim! Kraj! Poruka Đokovićevih roditelja hrvatskoj javnosti

© AFP 2023 / D DipasupilDijana i Srđan Đoković
Dijana i Srđan Đoković - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hrvatski „Večernji list“ posvetio je veliki prostor Dijani i Srđanu Đokoviću, roditeljima prvog reketa sveta Novaka Đokovića, koji su u razgovoru za taj list poručili da Srbi i Hrvati ne mogu ceo život da provedu u mržnji jedni prema drugima i da prošlost treba da ostave iza sebe.
Novak Đoković po osvajanju titule na Australijen openu. - Sputnik Srbija
Izvinite, žurim u istoriju!

„Događale su se u prošlosti ružne stvari između naših naroda, ali moramo ići napred, ne možemo ceo život provesti u mržnji jedni prema drugima“, rekao je Srđan Đoković u intervjuu koji je vođen u restoranu „Novak“ u Beogradu.

On je naglasio da mu je žao zbog hrvatskih i srpskih žrtava koje su stradale u sukobima na ovim prostorima, ali je naglasio da se to nije pitao običan narod, već „neki drugi koji su sve to zamutili, političari koji su stvorili haos i mržnju bez ikakvog razloga“.

Đoković je naglasio da i sâm Novak uvek govori da treba ostaviti prošlost iza sebe i ići napred. 

„Treba da volimo svoj narod i volimo ga najviše ne svetu, ali ne mrzimo Hrvate, Makedonce, Slovence… Naprotiv, to su nam susedi, a bolje je biti dobar s prvim susedom, nego s bratom u Australiji, jer je ovaj tu i treba da ti pomogne. Siguran sam da u svim narodima koje spominjem ima neuporedivo više normalnog sveta, kao što smo mi i Novak, nego ovih drugih“, rekao je Srđan Đoković. 

Tajne šampiona: Kako Srbi dolaze na vrh sveta

Međutim, smatra on, ti normalni su tihi jer su dobroćudni, dok su „ovi drugi previše agresivni, u svakom pogledu, i u verbalnom i u fizičkom, pa se stvara utisak da ih ima više, a nema“. 

Stoga, poručuje, ne možemo da budemo zatočenici „šovinista koji mrze sve živo“.

„U Dalmaciji bacaju u more Srbe, ali čine oni to i sa Zagrepčanima. Zašto? Gotovo je s tim! Kraj!“, kaže Srđan Đoković koji opisuje svog sina Novaka kao „preteču novog načina nacionalizma“, kojem je na prvom mestu ljubav prema svom narodu i izostanak mržnje prema drugim narodima i verama.

© AP Photo / Claude ParisJelena i Novak Đoković na dodeli nagrade „Laureus“ u Monaku
Jelena i Novak Đoković na dodeli nagrade „Laureus“ u Monaku - Sputnik Srbija
Jelena i Novak Đoković na dodeli nagrade „Laureus“ u Monaku

Na to se nadovezala majka Dijana, koja je rekla da je Novak kosmopolita, što, kako je navela, nosi iz kuće. 

„Zašto da se više gledamo preko nišana? Gde god da se Novak nađe s hrvatskim sportistima, grle se i izlaze kao braća najrođenija. Uz naše, najviše se druži s Hrvatima. On je za vreme poplava pomagao i Srbiji, i Bosni, i Hrvatskoj. Ne razdvaja. Da li je on ikad ikome dao razlog da ga ne vole? Pa ti koji ga ne vole, s njima nešto nije u redu!“, poručuju roditelji srpskog tenisera. 

Novak Đoković - Sputnik Srbija
Zašto se Britanci više boje Đokovića od ruskih bojevih glava

Novinarka „Večernjeg lista“ je konstatovala da je teško biti deo porodice Đoković u Beogradu, jer su neprestano pod okom javnosti, ali je navela da se oni trude da žive normalnim, običnim životom. 

„Mogli smo da živimo gde god smo hteli u svetu, razmišljali smo svojevremeno o Ženevi, ali smo odlučili da ostanemo u Beogradu, jer je zaista metropola. Nema nikakvih problema ovde, bez obzira na naciju. Ko ne traži kavgu, neće je ni naći“, poručuju Dijana i Srđan Đoković. 

Za restoran „Novak“ kažu da je „u prvom redu muzej“, dok novinarka ističe da su zidovi prekriveni fotografijama prvog tenisera sveta, a da je na posebnom postolju, na uzdignutoj i istaknutoj poziciji, globus koji je osvojio kada je prvi put zauzeo vrh ATP liste 2011. godine.

A za memorijalnu sobu navodi da je omiljena destinacija kineskih turista, zbog čega se Novak znao našaliti da su Valter i on najpoznatiji Srbi u Kini.

„Svakoga ko imalo voli tenis proći će trnci u memorijalnoj sobi restorana ’Novak‘ u Beogradu. Pred očima mu je važan deo istorije tog sporta“, zaključuje novinarka „Večernjeg lista“. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala