Lideri Srba sa KiM poručili: Nećemo otići, odavde nema nazad

Pratite nas
Predstavnici Srba sa severa i Kancelarije za Kosovo i Metohiju istakli su da ni poslednja brutalna akcija Prištine neće oterati Srbe iz pokrajine i preneli poruku da će Srbija da ih zaštiti.

Gradonačelnik severnog dela Kosovske Mitrovice Goran Rakić rekao je da, pored terora koji sprovode Albanci, bole i „pucnji u leđa“ koji dolaze od pojedinih srpskih opozicionih lidera.

„Molimo vas, ne pucajte nam u leđa, jer ovde žive naša deca“, rekao je Rakić sinoć u specijalnoj emisiji na TV Most.

Rakić je istakao i da je na svaki poziv na mir koji dolazi iz Beograda odgovor Prištine „brutalna akcija i teror nad golorukim narodom“.

Albanski specijalci na severu Kosova - Sputnik Srbija
Preti li novi udar Albanaca na Srbe već 5. juna? (video)

Pozvao je građane sve četiri opštine na severu Kosmeta da što masovnije dođu u podne u centar Kosovske Mitrovice, odakle će, kako kaže, svi zajedno poslati poruku: „Nismo se uplašili, nećemo otići, jer odavde nema nazad“.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je da je simptomatično da se ovako brutalna akcija sprovodila kada su građani, kako kaže, takoreći obezglavljeni, jer su politički predstavnici bili u Beogradu gde se razgovaralo kako da se sačuva mir na ovim prostorima i da se gradi budućnost i za Srbe i za Albance.

Očekivao je, kako je istakao u emisiji TV Most, jasniju reakciju međunarodne zajednice koja je „nažalost ćutanjem pokazala da moramo da uz svoju državu gradimo mir“.

Naša država je uz nas, naglasio je Simić, dodajući da je to i poruka predsednika Srbije da niko neće dirati srpski narod.

Podršku države Srbije Srbima na Kosmetu preneo je i zamenik direktora Kancelarije za KiM Damjan Jović, koji je rekao da nasiljem pokušava da se stvori strah kod Srba.

Srbi sa protesta u Kosovskoj Mitrovici poručili: Ostajemo ovde! (video)

„Ipak, Srbi znaju da je svaka okupacija teška, ali isto tako znaju da nijedna okupacija nije trajala večno, pa neće ni ova“, naglasio je Jović.

Bolje da sednemo i da se dogovorimo, jer mi nismo za rat, poručio je Jović Albancima.

Direktor Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici doktor Milan Ivanović rekao je da je više nego očigledno da je konačni cilj Albanaca etničko čišćenje Srba, dodajući da se „zato moramo ponašati odgovorno“.

„Čvrsto sam uveren da naša država i predsednik Aleksandar Vučić misle i računaju na nas, i dobili smo čvrste garancije da će zaštiti svoj narod na KiM“, naveo je Ivanović.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala