Ambasada Rusije: Namera Prištine da ukine imunitet ruskom državljaninu — razbojništvo

© AP Photo / Bojan SlavkovicPripadnici ROSU na Kosovu
Pripadnici ROSU na Kosovu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Namera Prištine da postigne ukidanje imuniteta državljaninu Rusije Mihailu Krasnoščekovu je razbojnički pokušaj da se izobliči slika onoga što se dogodilo, saopštila je Ambasada Rusije u Beogradu.
Dovođenje povređenih u službu hitne pomoći u Kosovskoj Mitrovici na Kosovu i Metohiji - Sputnik Srbija
Ambasador Čepurin: Priština protiv evakuacije člana misije Unmika iz Rusije

Namera Prištine da traži ukidanje imuniteta Mihailu Krasnoščekovu je razbojnički pokušaj da se u potpunosti iskrivi slika onoga što se dogodilo. To je bezobrazan napad na pripadnika misije UN (na Kosovu) koji je bio na dužnosti. Ponavljamo da ćemo tražiti istragu o incidentu i pozivanje na odgovornost kosovsko-albanskih ekstremista“, saopštila je diplomatska misija.

Specijalne jedinice policije samoproglašenog Kosova započele su akciju na severu srpske pokrajine u utorak ujutro pod izgovorom borbe protiv organizovanog kriminala. Kosovski policajci upali su na sever Kosova i Metohije u desetak oklopnih vozila. Lokalni Srbi su postavili barikade na putevima u Kosovskoj Mitrovici i Zubinom Potoku i sukobili se sa policijom. Došlo je i do pucnjave.

Mihail Krasnoščekov snimljen u bolnici u Kosovskoj Mitrovici - Sputnik Srbija
Rusija počela istragu o napadu na ruskog člana Unmika na Kosmetu

Više ljudi je povređeno, uključujući trojicu policajaca, jednog novinara i dva pripadnika Ujedinjenih nacija, od kojih je jedan državljanin Rusije Mihail Krasnoščekov, koji je zatim hospitalizovan i oslobođen. Kosovska policija saopštila je da je tokom akcije privela 19 svojih pripadnika, a vlasti Srbije prijavile su devet pritvorenih državljana. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić podigao je Oružane snage i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije u stanje pune borbene gotovosti.

U sredu je glavni tužilac Kosovske Mitrovice Ščikiri Sila izjavio da je kosovska policija ranije pustila Krasnoščekova zahvaljujući imunitetu pripadnika misije UN koji treba da bude opozvan.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala