Evropski parlament: Ko će s kim, a ko je protiv koga

© REUTERS / FRANCOIS LENOIRGlasanje na izborima za Evropski parlament u Dernu, Belgija.
Glasanje na izborima za Evropski parlament u Dernu, Belgija. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na izborima za Evropski parlament Evropska narodna stranka (EPP) osvojila je najveći broj mandata — 179, ali da bi bila deo vladajuće većine, mora da uđe u koaliciju sa nekom drugom koalicijom koja je osvojila dovoljan broj mesta.

Da li će u koaliciju ući sa drugoplasiranom grupom socijalisti i demokrate — ne zna se, budući da je njen lider Udo Bulman rekao da je konzervativna EPP izgubila političku moć na jučerašnjim izborima, da ne može da traži kao svoje pravo da bude u većini koja će odlučivati o tome ko će biti novi predsednik Komisije.

Žena na biciklu ispred zgrade Evropskog parlamenta u Strazburu, 26.maj 2019. - Sputnik Srbija
Evropska narodna partija: Odbranićemo EU od nacionalista

Bulman je najavio stvaranje novih koalicija u Evropskom parlamemtu, koje će se zalagati za reforme i poboljšanje uslova života i rada za „većinu, a ne samo neke“ u Evropi.

„Radićemo na formiranju progresivne socijalne alijanse, koja bi podržala kandidata socijaldemokrata Fransa Timermansa za predsednika Evropske komisije“, rekao je Bulman.

Novu koaliciju je najavio i lider italijanske Severne lige Mateo Salvini, koji je kazao da je u kontaktu sa Marin le Pen i Najdželom Faražom i da će pokušati da oformi koaliciju sa njima, a ukoliko uspe u tome, ta ultradesničarska koalicija imala bi 150 poslanika.

Inače, osim EPP i socijalista i demokrata, u EP su ušle Evropska ujedinjena levica/Zelena nordijska levica (GUE, sa 38 mesta), Evropski zeleni/Evropski slobodni savez (70), Savez evropskih liberala i demokrata (ALDE, 107), Evropa naroda i sloboda (ENF, 58), Evropa slobode i direktne demokratije (EFDD, 56) i Evropski konzervativci i reformisti (ECR, 58).

Nakon poraza u Francuskoj, u Jelisejskoj palati su rekli da Makron neće menjati svoju politiku, a veliko iznenađenje na izborima, osim velikog broja glasova koje su dobili Zeleni, jeste i to što su se među poslanicima našla i trojica katalonskih separatista — bivši lider Karles Pudždemon, njegov zamenik Oriol Žunkeras i bivši ministar katalonske vlade Toni Komin, od kojih je jedan u zatvoru, a druga dvojica u bekstvu.

Raspodela mandata pokazuje da je najviše poslaničkih mesta izgubila EPP (42), dok su najviše dobili liberali (40), a prvi rezultati su pokazali da su dve najveće stranke zadržale svoje pozicije, ali uz značajan gubitak mandata u odnosu na pređašnji saziv Parlamenta, prenosi Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala