Evropska narodna partija: Odbranićemo EU od nacionalista

© AFP 2023 / PATRICK HERTZOGŽena na biciklu ispred zgrade Evropskog parlamenta u Strazburu, 26.maj 2019.
Žena na biciklu ispred zgrade Evropskog parlamenta u Strazburu, 26.maj 2019. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska narodna partija (EPP), koja će najverovatnije ostati najbrojnija frakcija u Evropskom parlamentu, nema nameru da sarađuje sa bilo kojom grupom koja nema poverenja u Evropsku uniju, izjavio je lider EPP u Evropskom parlamentu Manfred Veber.

„Za mene, kao vodećeg kandidata EPP (za mesto šefa Evropske komisije) jedna stvar je kristalno jasna — nećemo sarađivati sa onima koji ne veruju u Evropu, sa onima koji žele da unište Evropu. Današnja Evropa je naša Evropa, to je Evropa EPP. I odbranićemo tu Evropu od nacionalista“, rekao je Veber na konferenciji za novinare.

Dve evroskeptične frakcije — Evropa slobode i direktne demokratije i Evropa nacija i slobode osvojile su ukupno 114 mesta u Evropskom parlamentu.

Izbori za 751 mesto u Parlamentu održani su od 23. do 26. maja u članicama EU. Prema preliminarnim rezultatima, EPP je osvojila 179 mesta, dok je Progresivna alijansa socijalista i demokrata osvojila 150 mandata. Kako stvari stoje, te dve frakcije neće imati dovoljan broj glasova da ponovo formiraju koaliciju, za koju im je neophodno 376 mandata.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala