Novi dometi ruske „krilate pešadije“

© Sputnik / Andreй Aleksandrov / Uđi u bazu fotografijaVojne vežbe ruskih artiljeraca
Vojne vežbe ruskih artiljeraca - Sputnik Srbija
Pratite nas
Serijska proizvodnja perspektivnog samohodnog artiljerijskog oruđa „Lotos“, koje se specijalno pravi za elitne vazdušno-desantne jedinice ruske vojske, trebalo bi da počne 2020. godine. Osnovna namena „Lotosa“ je vatrena podrška padobranskim jedinicama na zemlji, koji će se kao i ostala vazdušno-desantna borbena tehnika desantirati padobranima.

Za razliku od eksperimentalnog projekta „Zauralec-D“, koji je takođe figurirao kao rešenje za vazdušno-desantne jedinice, „Lotos“ će se odlikovati novim izgledom, drugačijim sistemom upravljanja, većim dometom paljbe i novom, visokopreciznom municijom.

„Lotos“ će biti naoružan artiljerijskim oruđem kalibra 120 milimetara i ruske padobranske artiljerijske posade će ga upotrebljavati kako za neposrednu vatrenu podršku desantiranim jedinicama na zemlji, tako i za dejstva po neprijatelju u dubini fronta. Univerzalno oruđe ima karakteristike klasičnog topa, haubice i minobacača.

Artiljerija - Sputnik Srbija
Ruska artiljerija „Lotos“ moći će da koristi NATO municiju

Generalni direktor Centralnog istraživačkog instituta za precizno inženjerstvo Albert Bakov je rekao da će novo samohodno oruđe za desantne snage imati domet 13 kilometara.

Prema otvorenim izvorima, prethodnik „Lotosa“, „Nona-SV“ gađala je maksimalno 12 kilometara.
Bakov navodi da je prototip već pripremljen, a preliminarni testovi će početi nakon foruma „Armija“, koji će se održati krajem juna u Podmoskovlju.

Iako se detalji o novom artiljerijskom oruđu drže u tajnosti, ruski mediji pišu da je sa masom od 18 tona „Lotos“ u stanju da dostigne maksimalnu brzinu do 70 kilometara na sat.

„Jedna od posebnih karakteristika ’Lotosa‘ je to što ima povećanu snagu paljbe. Kalibar oruđa je 120 milimetara, ali snaga paljbe se može uporediti sa paljbom topa kalibra 152 milimetra. Oruđe ’Lotosa‘ je prilično brzo — osam pucnjeva u minuti. Veoma važan faktor je i domet paljbe, jer što dalje naše desantne jedinice mogu da gađaju protivnika, to će pobeda biti brže postignuta. Ja sam imao priliku da vidim to samohodno oruđe i govorio sam sa stručnjacima o njemu, još ranije. Govoreći o dometu paljbe, oni su tada skromno govorili o 11 kilometara, a danas naši konstruktori ne kriju da je domet već 13 kilometara. Ne mogu a da ne kažem da su ’Lotos‘ u Vazdušno-desantnoj vojsci odavno čekali. Bez sumnje, on će ojačati moć naše ’krilate pešadije‘“, rekao je za Sputnjik vojni komentator Viktor Baranec.

Američki mediji navode da će novo rusko samohodno artiljerijsko oruđe, namenjeno za desant, biti važna prekretnica u procesu modernizacije ruske vojne tehnike.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala