Da li će Merkelova pristati da bude na čelu Evropskog saveta

© AFP 2023 / DANIEL MIHAILESCUMerkelova na samitu EU u Rumuniji
Merkelova na samitu EU u Rumuniji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Više evropskih lidera pokušavalo je da nagovori nemačku kancelarku Angelu Merkel na samitu u Rumuniji 9. maja da prihvati čelnu poziciju u EU, ali je ona to odbila, piše Blumberg.
Navijač sa zastavom SSSR za vreme hokejaškog meča - Sputnik Srbija
Soroš: EU će se raspasti kao SSSR

To su za ovu agenciju rekle tri osobe upoznate sa situacijom koje su želele da ostanu anonimne pošto su se razgovori na tu temu odvijali iza zatvorenih vrata.

Oni nisu naveli imena lidera koji su Merkelovoj predlagali da prihvati mesto predsednice Evropskog saveta. Neki od tih šefova država ili vlada izrazili su nadu da će se ona ipak predomisliti, reklo je dvoje zvaničnika.

Merkelova je, međutim, kako se navodi, odlučna da odsluži pun kancelarski mandat koji joj ističe 2021. godine.

Lideri EU okupiće se u Briselu 28. maja kako bi započeli razgovore o kadrovskim rešenjima za popunu čelnih pozicija u EU, uključujući mesto predsednika Evropskog saveta, Evropske komisije i Evropske centralne banke.

Formalna odluka o ovim čelnim pozicijama trebalo bi da bude doneta na samitu 20. i 21. juna, preneo je Tanjug.

Evropski parlament, koji treba da odobri odluku o tome ko će biti na čelu EK, prethodno je najavio da će samo oni koji su formalno nominovani kao vodeći kandidati političkih partija na izborima moći da budu nominovani za ovu poziciju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala