Zelenski inaugurisan za novog predsednika

© AP Photo / Efrem LukatskyPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski dolazi u Vrhovnu radu na inauguraciju
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski dolazi u Vrhovnu radu na inauguraciju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novoizabrani predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je na svečanom zasedanju položio zakletvu ukrajinskom narodu, nakon čega je predsednik Ustavnog suda proglasio njegovo stupanje na dužnost šefa države.

Zelenski je položio zakletvu stavivši ruku na Ustav Ukrajine i Peresopnicko jevanđelje.

„Ja, Vladimir Zelenski, izabran za predsednika Ukrajine po volji naroda, stupajući na ovu visoku dužnost svečano se zaklinjem na vernost Ukrajini. Obavezujem se da ću svojim radom štititi prava i slobode građana i poštovati ustav i zakone Ukrajine, ispunjavati svoje dužnosti u interesu svih sunarodnika, podizati autoritet Ukrajine u svetu“, izjavio je novi lider zemlje.

Nakon toga on je dobio zvanične simbole vlasti šefa države – znak predsednika u obliku lanca, pečat i žezlo.

Vojne vežbe Oružanih snaga Ukrajine - Sputnik Srbija
Savetnik Zelenskog obećao nastavak „rata sa Rusijom“

Zelenski je u svom obraćanju rekao da „nema pravih ili pogrešnih“ Ukrajinaca i pozvao na jedinstvo u zemlji.

„Mi smo svi Ukrajinci. Ne postoje veći ili manji, pravi ili pogrešni, svi su Ukrajinci. Od od Užgoroda do Luganska, od Černigova do Simferopolja, u Lavovu, u Harkovu, u Donjecku, u Dnjepru, u Odesi – svi smo Ukrajinci i treba da budemo ujedinjeni, jer samo tada jaki”, istakao je Zelenski, govoreći u Radi.

On je dodao da „evropska zemlja počinje sa svima. Da, mi smo izabrali put ka Evropi, ali Evropa nije negde tamo, Evropa je ovde. A kada Evropa bude ovde (u glavi), ona će biti ovde u Ukrajini“.

Prema njegovim rečima, od danas je svaki Ukrajinac odgovoran za Ukrajinu.

„Ovde ne samo što sam ja polagao zakletvu, već je svako od nas stavio ruku na Ustav, svako od nas se zakleo na vernost Ukrajini“, istakao je Zelenski.

Ukrajinski predsednik takođe je izjavio da je spreman za dijalog kako bi se okončao sukob u Donbasu, ali da je za potrebno vraćanje zarobljenika.

Agencija UNN prenela je da je novoizabrani predsednik Ukrajine peške došao u Vrhovnu radu, gde se održava njegova inauguracija.

Zelenski je krenuo iz kuće u Marinskom parku u Vrhovnu radu, gde je u 9 časova počela svečana sednica na kojoj će položiti zakletvu ukrajinskom narodu i zvanično stupiti na dužnost šefa države, navodi se u saopštenju.

Sednica Vrhovne rade Ukrajine - Sputnik Srbija
Pripremljen nacrt ukaza Zelenskog o raspuštanju Vrhovne rade

Direktan prenos svečanog zasedanja Vrhovne rade Ukrajine povodom inauguracije novoizabranog predsednika počeo je na velikom platnu na Ustavnom trgu ispred ukrajinskog parlamenta.

Policija je pojačala bezbednost u centru Kijeva.

Ljudi stoje pored specijalne ograde na Ustavnom trgu i gledaju sednicu parlamenta.

Centralna izborna komisija Ukrajine je 30. aprila zvanično priznala Zelenskog za pobednika na predsedničkim izborima. Njega je u drugom krugu podržalo 73,22 odsto birača, a njegovog protivnika, dosadašnjeg predsednika Petra Porošenka — 24,45 odsto.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala