Protest antifašista u Blajburgu prošao bez incidenata

© AP Photo / Darko BandicOkupljanje ustaša i "domobrana" u Blajburgu, (Austrija) na dan sećanja na poginule tokom maja 1945. godine
Okupljanje ustaša i domobrana u Blajburgu, (Austrija) na dan sećanja na poginule tokom maja 1945. godine - Sputnik Srbija
Pratite nas
U središtu Blajburga danas je od 11 do 12 sati bez incidenata održan protest protiv komemoracije žrtvama tzv. Križnog puta. Na protestu u organizaciji koruškog ogranka stranke Zelenih i bajburškog ogranka Antifašističke akcije okupilo se pedesetak ljudi, a nadgledalo ih je isto toliko austrijskih policajaca.

Tokom jednosatnog protesta, članovi Zelenih i Antifašističke akcije održali su govore u kojima su istakli nužnost zabrane komemoracije na Lojbaškom polju koju smatraju skupom zagovaratelja nacizma.

Okupljanje ustaša i domobrana u Blajburgu, (Austrija) na dan sećanja na poginule tokom maja 1945. godine - Sputnik Srbija
Za Blajburg spremni! Austrija zadala udarac ustašama, ali EU žmuri

Protestu se pridružilo i desetak antifašista iz Austrije i Slovenije, kao i stanovnika Blajburga, prenosi Hina.

Demonstranti su nosili transparente s natpisima „Nikad više“ i „Za zabranu ustaških i nacističkih susreta“ na nemačkom i slovenačkom jeziku.

Skup koji je organizovao bivši poslanik stranke Zelenih Karl Olinger trebalo je da bude održan na Lojbaškom polju, na kom se održava i komemoracija pripadnicima ustaških formacija ubijenim na tom području neposredno po okončanju Drugog svetskog rata, ali je iz sigurnosnih razloga premešten u središte Blajburga.

Koruška policija je ranije najavila da će pojačati bezbednosne mere za vreme održavanja komemoracije, kako bi bile sprečene provokacije koje bi mogle da prerastu u sukobe.

Početkom nedelje neslaganje sa održavanjem komemoracije na Lojbaškom polju izrazio je i gradonačelnik Blajburga Štefan Visočnik, koji je komemoraciju nazvao „maskom za slavljenje nacizma i ustaštva“ i da taj skup predstavlja „ozbiljan rizik za javni red“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala