Pripremljen nacrt ukaza Zelenskog o raspuštanju Vrhovne rade

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaSednica Vrhovne rade Ukrajine
Sednica Vrhovne rade Ukrajine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prevremeno raspuštanje Vrhovne rade je jedna od varijanti dejstava novoizabranog predsednika Vladimira Zelenskog posle inauguracije, zbog čega je njegov tim pripremio odgovarajući ukaz, izjavio je član njegovog štaba Ruslan Stefančuk.

„Mediji sada prenose razne informacije, ali otvoreno ću reći, razmatramo razne varijante. To će zavisiti od saradnje s organima državne vlasti. Jedna od varijanti razvoja događaja zaista je raspuštanje parlamenta. Šta će biti mislim da ćemo saznati uskoro od Zelenskog", rekao je Stefančuk za televizijski kanal „Njuz van".

Prema njegovim rečima, raspuštanje parlamenta zavisiće od toga da li će Vrhovna rada biti spremna da sarađuje sa Zelenskim.

Stefančuk je, takođe, rekao šta je sada najvažnije za partiju Zelenskog „Sluga naroda".

Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija
Zelenski spreman da započne dijalog s Rusijom o Donbasu

„Prvom prilikom predstavićemo što puniji spisak članova partije. Osnovni akcenat partije 'Sluga naroda' će biti ne toliko na novim licima, koliko na novim idejama i ljudima koji mogu da ih proizvedu i da ih dovedu do logičnog završetka", naglasio je on. 

Ranije je internet-portal „Strana.ua" objavio nacrt ukaza novoizabranog predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog o prevremenom raspuštanju Vrhovne rade.

Prema navodima portala, još nije usvojena konačna odluka o raspuštanju ukrajinskog parlamenta, dokument je preliminarni, a njegov tekst još nije potvrđen.

Mediji, međutim, prenose da je planirano da dokument bude potpisan 20. maja, na dan inauguracije novog ukrajinskog predsednika.

U verziji koju je objavio portal "Strana.ua" se objašnjava da je ukidanje ovlašćenja parlamenta povezano s tim što posle izlaska partija „Batkivščine" i „Samopomoći" iz koalicije dve preostale partije imaju manje od 226 poslanika, što je manje od polovine konstitucionog sastava. 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala