Zelenski spreman da započne dijalog s Rusijom o Donbasu

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaVladimir Zelenski
Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novoizabrani predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski spreman je da počne da pregovara s Rusijom o situaciji u Donbasu, u okviru „normandijskog formata", rekao je član njegovog štaba Ruslan Stefančuk.

„Stav Vladimira Aleksandroviča Zelenskog jeste da je spreman da počne dijalog, odnosno pregovore s ljudima koji su započeli rat protiv Ukrajine. To će, međutim, biti dijalog u kojem će učestvovati naši partneri", rekao je Stefančuk za televizijski kanal „112 Ukrajina".

On je dodao da je, da bi se postigao neki dogovor, potrebno započeti razgovor.

Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija
Zelenski ogorčen na Vrhovnu radu Ukrajine: Laž je životna deviza poslanika

Zelenski je ranije izjavio da je neophodno razgovarati s Rusijom o Donbasu, u prisustvu zapadnih predstavnika i saopštio da je spreman za razgovor s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je, komentarišući reči Zelenskog o spremnosti da se sastane s Putinom, rekao da je šef ruske države otvoren za dijalog radi rešavanja svih problema koji su na dnevnom redu, ali pod uslovom da nisu uokvireni provokacijama i divezrijama.

Problem rešavanja ukrajinske krize razmatra se na pregovorima u raznim formatima, a pre svega u „normandijskom" (Rusija, Ukrajina, Francuska, Nemačka).

U Varšavi je predloženo da se pregovori prenesu na „ženevski format", odnosno uz učešće SAD i Poljske, kao zemlje koja je sused i Rusiji i Ukrajini.

Dogovor o prekidu vatre u Donbasu postignut je, međutim, u Minsku, tokom sastanaka kontakt grupe, uz posredovanje Rusije i Donbasa. 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala