Evropski „tigar bez zuba“ bi da reši vekovno pitanje Srbije

Pratite nas
Samit u Berlinu u organizaciji nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona nagovestio je želju Nemačke i Francuske da preuzmu od EU kontrolu nad rešavanjem kosovskog problema.
Samit o Zapadnom Balkanu u Berlinu - Sputnik Srbija
Samit u Berlinu završen posle pet sati razgovora

Činjenica da je skup završen bez konkretnih rezultata nameće pitanje jesu li Nemačka i Francuska dovoljno jaki igrači za takav poduhvat.

Da pitanje nije bez osnova, pokazuje i informacija da se Hašim Tači u Berlinu prvo sastao sa američkim ambasadorom u Nemačkoj Ričardom Grenelom, koji u poslednje vreme bez zazora drži bukvice nemačkim političarima.

Zašto Nemačka, a sa njom i Fracuska uopšte žele da se bave Kosovom?

Izgradnja Severnog toka 2 - Sputnik Srbija
Nemačka političarka: „Severni tok 2“ važan za budućnost Nemačke

Profesor dr Slobodan Reljić ovo objašnjava kao neuspeli pokušaj Berlina da se na neki način „otrgne“ od američke politike preko kosovskog pitanja.

„Pokušali su, tačnije, da uspostave neku distancu. Ali to jeste njihov pokušaj da se oni tu nešto upetljaju, pošto je Tramp prema njima grub već dve-tri godine, tako da ovo nije prvi put da on pokazuje da ne želi sa njima partnerske odnose“, kaže Reljić.

On takođe napominje da Tramp ozbiljno ucenjuje Nemačku za plaćanje članstva u NATO-u, tako da je i to „jedan oblik šutiranja“.

Reljić podseća i da je Nemačka država koja je posle 1945. umalo od strane Amerike bukvalno zabetonirana, ali su zbog SSSR-a tada rešili da primene Maršalov plan, što je od Nemačke učinilo ekonomskog džina, ali je kao država u stvari „tigar bez zuba“.

„Jer oni nemaju ništa svoje! Njima su Amerikanci napravili i vojsku i policiju i tajne službe i politički sitem. To je sve američka produkcija. U Nemačkoj ima preko 200 američkih baza, što mislim da je najviše na tlu neke države. Ako čitate ’Vikiliks‘, vidite da Amerika Nemačku gore tretira nego nas. Bukvalno, kao polusvet, a po dolasku Trampa, to je otišlo skroz na tu stranu“, dodaje on.

Angela Merkel - Sputnik Srbija
Angela Merkel pozvala Vučića i Tačija da sahrane plan o razmeni teritorija?

Reljić podseća da Nemačka možda može da bude samostalna kada je reč o nekom rušenju, kao što je to bilo sa SFRJ ili kada nešto radi za sebe, a da to ne smeta Americi.

„Ali, čim se uspostavi neki red, onda se pojave Amerikanci, Nemci se povuku bez pitanja zašto ih Amerikanci šutiraju. Od Nemačke, u stvari, ne može da se očekuje ništa što im Amerikanci ne odobre. Dakle, Nemačka nije nikakva sila. Amerikanci ne doživljavaju Nemačku kao partnera, već kao poslušnika koji izvodi radove“, objašnjava dr Reljić.

Pre sastanka u Berlinu, kako piše „Post“, zavađeni kosovski lideri su se ujedinili na sastanku bez presedana sa američkim ambasadorom u Nemačkoj Ričardom Grenelom, za koga Hašim Tači smatra da ima bliske veze sa predsednikom SAD Donaldom Trampom.

Posetiteli v zdanii Reйhstaga v Berline, Germaniя. Arhivnoe foto - Sputnik Srbija
Kako je Nemačka postala „problematično dete“ za Evropu

Inače, Grenel je već nekoliko puta izazvao skandal otkako je stupio na dužnost i to izjavama koje su mnogi u Nemačkoj shvatili kao zadiranje u unutrašnju politiku te zemlje. Američki ambasador je kritikovao nemačke vlasti i zbog izgradnje gasovoda „Severni tok 2“, rekavši da taj projekat čini evropske zemlje „zavisnim od Rusije“.

Svojevremno je zamenik urednika nemačkog magazina „Špigl“ Mateo fon Ror ocenio da je Grenel „jasno pokazao da je politički aktivista koji će koristiti svoju poziciju da bi promovisao političke promene u zemlji domaćinu (i ostatku Evrope).“

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala