Nemačka političarka: „Severni tok 2“ važan za budućnost Nemačke

© Foto : Nord Stream 2 / Thomas EugsterIzgradnja Severnog toka 2
Izgradnja Severnog toka 2 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijerka nemačke federalne pokrajine Meklenburg-Gornja Pomeranija Manuela Švezig kritikovala je izjavu kandidata za šefa Evropske komisije Manfreda Vebera o „Severnom toku 2“, koji je rekao da će se potruditi da se blokira realizacija tog energetskog projekta.

Švezigova je navela da su aktivnosti kandidata za šefa Evropske komisije protiv „Severnog toka 2“ neodgovorna iz ugla energetske politike.

Dostavljanje cevi za gasovod Severni tok 2 u finski grad Koverhar - Sputnik Srbija
Jedini kandidat za šefa Evropske komisije obećava: Blokiraću „Severni tok 2“

„Do 2038. godine mi želimo potpuno da odustanemo od atomske energije, smeđeg i kamenog uglja. Moramo da pređemo na druge vidove energije, a pre svega na ekološki čiste izvore energije. U tom slučaju neophodan nam je gas kao privremeno rešenje. Ne smemo da se igramo s budućnošću svoje zemlje“, rekla je političarka.

Švezigova je podsetila da Veber treba da predstavlja interese cele Nemačke i ocenila da je čudno što je on u intervjuu poljskom listu obavestio nemačke građane o tome da se zalaže protiv projekta koji njegovi sunarodnici godinama podržavaju.

Projekat „Severni tok 2“ realizuje kompanija „Nord strim 2“ AD. Pedeset odsto sredstva u projekat će uložiti ruski „Gasprom“, a ostatak evropski partneri.

Nemačka podržava izgradnju gasovoda, naglašavajući da je reč o komercijalnom projektu. Za realizaciju projekta je i Austrija, koja je zainteresovana za pouzdanu isporuku plavog goriva, kao i Norveška čijoj vladi pripada  30 odsto akcija kompanije „Kverner“, jednog od učesnika u projektu.

Protiv „Severnog toka 2“ su SAD., Ukrajina, Poljska i još neke države, koje smatraju da je reč o političkom projektu. 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala