F-16 po svaku cenu: Američki lovci stvaraju razdor u bugarskoj Vladi

CC0 / Pixabay / Lovac F-16
Lovac F-16 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dimitr Stojanov, glavni sekretar administracije predsednika Bugarske Rumena Radeva, optužio je zamenika ministra odbrane Atanasa Zaprjanova da želi da zaključi sporazum o kupovini F-16 po svaku cenu, piše magazin „AERO“.
Bugarski Migovi-29 - Sputnik Srbija
Nastavlja se suđenje bivšem bugarskom ministru zbog migova

Prema rečima Stojanova, ekspertna grupa, koja je u decembru donela odluku u korist američkih lovaca, uopšte nije uzela u obzir mišljenje pilota.

„Zaprjanov je bio i ostaje jednan od onih ljudi koji žele da zaključe sporazum po svaku cenu! I sada se on drži tog stava. Kako bi inače zamenik ministra objasnio to što je grupa političara i vojnih lica, na čijem čelu se on nalazi, sastavila dokument, sa čijim sadržajem se nije složilo 2/3 pilota koji su učestvovali u toj grupi?“, izjavio je Stojanov.

Oštra reakcija administracije je usledila nakon što je Zaprjanov izjavio da Vlada ne želi da usvoji sporazum o lovcima po svaku cenu. Prema rečima zamenika ministra, Bugarska se rukovodi time da je sporazum bio prihvatljiv za obe strane i da je osiguravao realni razvoj mogućnosti Oružanih snaga.

Predsednik zemlje Rumen Radev, koji je ranije bio na čelu Ratnog vazduhoplovstva, takođe je oštro kritikovao Vladu za kupovinu američkih lovaca. Po njegovim rečima, formiranje ekspertske grupe za izbor lovaca (američkih F-16, švedskih „Gripen“ i italijanskih „Eurofighter“) bili su jednostavno farsa i igra za demokratiju“.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala