Migranti ponovo pristižu na ostrva u istočnom Egeju

© AP Photo / Petros GiannakourisIzbeglice
Izbeglice - Sputnik Srbija
Pratite nas
Priliv migranata na Egejska ostrva iz susedne Turske povećan je prošle nedelje, što je rezultat pre svega boljih vremenskih uslova i to uprkos činjenici da su prihvatni centri za migrante i izbeglice u Grčkoj prenatrpani, prenosi grčki list „Katimerini“.
Izbeglice - Sputnik Srbija
Zatvara li EU vrata za izbeglice preko leđa Balkana

Ukupno 662 migranta su stigla na grčka ostrva u istočnom Egeju prošle nedelje, u poređenju sa 444 u prethodnoj nedelji. Ukupno 1.866 je stiglo na ostrva Lezbos, Samos, Hios, Kos i Leros prošlog meseca.

U istom periodu, 2.648 migranata je prebačeno u prihvatne centre na kopnu, nakon što je zaključeno da pripadaju ugroženim grupama. Transfer određenog broja migranata smanjio je pritisak na grčka ostrva u istočnom Egeju.

Planovi za izgradnju novih prihvatnih centara na grčkom kopnu odloženi su do okončanja lokalnih i evropskih izbora, koji će biti održani krajem ovog meseca.

Pre nekoliko nedelja su migranti koji borave u prihvatnim centrima u Grčkoj, na osnovu lažne informacije na društvenoj mreži Fejsbuk da je „balkanska ruta“ ponovo otvorena, krenuli ka severu Grčke i granici sa Severnom Makedonijom, pa je deo njih blokirao železničke pruge u Atini i Solunu nakon sukoba s policijom, preneo je Tanjug.

Sobranje je prošlog meseca takođe produžilo meru vanrednog stanja na južnoj granici sa Grčkom, zbog opasnosti od povećanog priliva migranata. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala