Tužilac koji je naložio istragu Trampovih veza sa Rusijom podneo ostavku

© AP Photo / Evan VucciRod Rozenstin
Rod Rozenstin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zamenik američkog državnog tužioca Rod Rozenštajn, koji je imenovao specijalnog tužioca Roberta Milera u maju 2017. da istraži navodne veze između ruskih vlasti i izbornog štaba Donalda Trampa, saopštio je da je podneo ostavku.

Rojters navodi da Rozenštajnova ostavka, koja će stupiti na snagu 11. maja, nije iznenađenje. Očekivalo se da će Rozenštajn ostavku podneti u martu. 

Donald Tramp i Hilari Klinton na naslovnim stranicama novina - Sputnik Srbija
Tramp tvrdi: Nije Rusija hakovala Hilari, već Kina

Bela kuća nije komentarisala ostavku, ali je saopšteno da je američki predsednik Tramp već nominovao zamenika sekretara za saobraćaj Džefrija Rozena da zameni Rozenštajna.

Rod Rozenštajn je na kraju ostao duže na poslu kako bi pomogao sekretaru za pravosuđe Vilijamu Baru u trenutku kada je javno objavljen Milerov izveštaj, posle istrage koja je trajala 22 meseca i završena 22. marta.

U pismu Trampu Rozenštajn je aludirao na dve prepoznatljive fraze predsednika SAD, navodeći da je pomogao da se u sekretarijatu zaposle zvaničnici „predani vrednostima koje Ameriku čine velikom“ i da „mi sledimo pravila i uvek stavljamo Ameriku na prvo mesto“.

Milerovom istragom nisu ustanovljeni dokazi da je Trampov štab ilegalno sarađivao sa Moskvom. U svom konačnom izveštaju, Miler se nije opredelio da li je Tramp ometao pravdu, već je, umesto toga, predstavio dokaze za oba gledišta.

Pošto su primili konačni izveštaj, Rozenštajn i Bar su doneli sopstveni zaključak, navodeći da nema dovoljno dokaza za podizanje optužnice protiv predsednika.

„Mi sprovodimo zakon bez straha ili favorizovanja, pošto kredibilni dokazi nisu stvar stranačkog opredeljenja“, napisao je Rozenštajn u pismu ostavke.

Tramp i njegovi saradnici su često kritikovali Rozenštajna, koji je republikanac, zbog toga što je imenovao Milera. S druge strane, demokrate su ga kritikovale zbog odluka Sekretarijata za pravosuđe u čije je donošenje bio uključen, prenosi „Glas Amerike“.

Demokrate su veći deo svog gneva usmerile na Bara zbog načina na koji je selektivno objavljivao određene detalje Milerovog izveštaja pre nego što ga je javno objavio, kao i zbog odluke da proglasi da Tramp nije ometao pravdu.

Predsednici SAD i Rusije, Donald Tramp i Vladimir Putin, na konferenciji za medije u Helsinkiju - Sputnik Srbija
Tramp: Rusija ne drži Ameriku na nišanu

Međutim, Rozenštajn je odigrao značajnu ulogu u proceni dokaza koje je Miler prikupio kada je reč o opstrukciji pravde i u odluci da protiv Trampa ne treba podići optužnicu.

Prošle jeseni, spekulisalo se da će Tramp otpustiti Rozenštajna nakon što je „Njujork tajms“ objavio da je Rozenštajn 2017. predložio da se Tramp tajno snima i skupljao podršku članova kabineta kako bi se predsednik smenio sa položaja pozivanjem na 25. amandman Ustava SAD.

Rozenštajn je izjavio da je ta priča netačna.

U govoru prošle nedelje, odlazeći zamenik sekretara za pravosuđe je osudio „kritičare — najamnike“ i branio način na koji je pristupljeno Milerovoj istrazi.

„Ako pravnici ne mogu da dokažu naš slučaj pred sudom, to šta mi mislimo i verujemo nije relevantno“, rekao je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala